Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový mikro-Smart bude mít motory Mitsubishi

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Nástupce Smartu ForTwo bude využívat motory Mitsubishi. Přestože se oba koncerny distancovaly od dříve naplánované fúze, spolupráce na dílčích projektech pokračuje.

Na tokijském autosalonu oznámil šéf Smartu Ulrich Walker, že budoucí mikrocar ForTwo bude poháněn přeplňovaným tříválcem z produkce Mitsubishi Motors. Půjde o stejný motor, jaký pohání nový miniautomobil Mitsubishi I, představený v produkční verzi také na Tokio Motor Show.

Nový zážehový tříválec 660 cm3 je přeplňován turbodmychadlem, systém přeplňování využívá také chladič stlačeného vzduchu, variabilní ventilový rozvod MIVEC přispívá k nízké spotřebě paliva a nízkým hodnotám emisí škodlivin v celém spektru otáček motoru. Nejvyšší výkon činí 47 kW.

Nový Smart by se na trhu měl objevit v roce 2007, do konce roku by mělo padnout rozhodnutí, zde se s tímto modelem automobilka vydá na velký americký automobilový trh.

Smart prodal za prvních devět letošních měsíců 105 tisíc vozů, což představuje meziroční zvýšení prodeje o 6,6 %. V roce 2007 by se měla nejmladší odnož koncernu DaimlerChrysler konečně dostat do černých čísel. Hlavním výrobním programem by i v následujících letech měly být řady ForTwo a ForFour, nejpozději v roce 2007 bude rozhodnuto, s jakou automobilkou bude Smart spolupracovat při vývoji nástupce ForFouru. Současný ForFour je pokrevním bratrem malého Mitsubishi Colt, oba modely se vyrábí v Nizozemsku.

Ondřej Láník
Diskuze (0)