Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Renault Scénic vypadá jako crossover, ale stále jde o MPV (+video)

Jan Mička
Diskuze (159)
V Ženevě dnes byla představena čtvrtá generace Renaultu Scénic. Když jsme vůz viděli poprvé, vybavil se nám model Espace. O crossover ale v žádném případě nejde.

Renault Scénic je jedním z průkopníků kategorie MPV. Prodává se od roku 1996 a v současné době najdeme u prodejců jeho třetí generaci. Na autosalonu v Ženevě jsme si poprvé prohlédli nejnovější vydání, a přestože se podle informací automobilky stále jedná o MPV, v nás vůz evokuje spíše crossover. Čím toho dosáhnul?

Video se připravuje ...

Z fotografií a ostatně ani ze základních rozměrů (vůz je 4.410 milimetrů dlouhý, 1860 milimetrů široký, 1.650 milimetrů vysoký a má rozvor 2.730 milimetrů) to sice nemusí být patrné, na pohled ale působí Scénic nebývale mohutně. Uhlazenost současné generace je pryč, místo ní nastoupily dynamické tvary ve stylu crossoveru Captur a skutečně zajímavé detaily. Jmenujme například zdvojené přední sloupky, stoupající spodní linii zadních bočních oken a dvacetipalcová litá kola (standard napříč celou nabídkou). Při pohledu na ně se mi okamžitě vybavil Mercedes-Benz GLE Coupé, který jsme testovali loni, navíc tak velký rozměr byste v segmentu MPV hledali marně. Mezigeneračně se navíc zvětšila světlá výška na 170 milimetrů (+40 milimetrů), závan crossoverů tedy pořád tak nějak cítíme.

Vůz budeme na českých silnicích potkávat od konce letošního roku a z pohledu posádky bude velmi zajímavý. Po vzoru modelů Scénic, Talisman a Mégane totiž také on dostal ultramoderní kokpit s vertikálně orientovanou obrazovkou systému R-Link 2, plně digitální přístrojový štít, systém Multi-Sense rozšiřující možnosti personalizace, barevný head-up displej a celou řadu bezpečnostních pomocníků. Sedět můžete hodně nízko i nebývale vysoko, v každém případě se však připravte na pohodlná přední sedadla, ohromně dlouhou palubní desku a výhled jako z kosmické lodi. Osobně jsem si musel sedadlo trochu povytáhnout nahoru, což obvykle nedělám, jenom tak jsem však docílil perfektního výhledu z kabiny. Zajímavostí je ohromná schránka mezi předními sedadly, kterou lze v širokém rozsahu podélně posouvat.

Automobily MPV jsou především o vnitřním prostoru a v tomto ohledu jsem si ve Scénicu nemohl stěžovat. Vpředu křesla, vzadu křesla, zadní cestující sedící na krajích si však budou muset zvyknout na drobné omezení kvůli masivním madlům dveří. Nebo snad vrat? Otevírají se totiž do velkého úhlu a poskytují nadprůměrný nástupní prostor. Třešinka na dortu je zavazadlový prostor se základním objemem 572 litrů (mezigeneračně narostl o 63 litrů), potažmo variabilita. Stejně jako v Espacu totiž můžete asymetricky dělená zadní opěradla složit stihnutím jediného tlačítka, případně použít další dvě pro složení pouze levé či pravé strany. Vznikne tak zcela rovná plocha, maximální kapacitu však výrobce neuvádí.

Nový Renault Scénic bude nabízen se šesti vznětovými (Energy dCi 95, Energy dCi 110, Energy dCi 110 Hybrid Assist, Energy dCi 110 EDC, Energy dCi 130, Energy dCi 160 EDC) a dvěma zážehovými motory (Energy TCe 115 a Energy TCe 130, oba pouze s manuálními převodovkami). Zajímavostí je verze Energy dCi 110 Hybrid Assist, která umí při deceleraci ukládat kinetickou energii a využívat ji při zrychlování. Podle našich informací však zatím není jisté, zda se dostane i na český trh. Scénic je navíc jediný z nových Renaultů (mimo kategorii SUV), který nemá systém natáčení zadních kol 4Control - u takto koncipovaného vozu by patrně nenašel dostatečné využití. První dojmy z jízdy bychom měli přinést v září a na pařížském autosalonu se dočkáme ještě praktičtějšího Grand Scénicu.

Jan Mička
Diskuze (159)
Avatar - Ada je zase tady
7. 3. 2016 22:50
Rendlík Scénic vypadá jako crossover, ale stále jde jen o šr
Co by taky kdo u tohodle výrobce mohl čekat... 8-s :no:
Re: sedadla
Áno treba merať medzi madlami. A tam je aj tie mizerné 2 cm riadne poznať.
Re: Rozměr pneu
Čo je na kolesách 195 úzke? Bežný rozmer. A rozhodne 20" disky budú podstatne ťažšie ako 16" alebo 17", nárast obvodu nie je zanedbateľný a dlhšie lúče budú vážiť tiež viac.
Re: Pro mě trochu zklamání.
To je stále takmer dvojnásobok ceny bežných 15" pneumatík.
3. 3. 2016 12:40
Re: sedadla
tych 152cm nie je nahodou sirka v oblasti ramien? Takze cela vasa diskusia o troch sedackach nema aj tak zmysel, mali by ste sa bavit o centimetroch na urovni sedatka