Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Rolls-Royce Ghost se blíží. Půjde o zmenšený Phantom

David Bureš
Diskuze (1)

Mezigenerační proměna modelové řady Rolls-Royce bude pokračovat v roce 2020, základním modelem.

Rolls-Royce Ghost je tu s námi už od roku 2009. Jestliže u jiných výrobců by 5,4 metru dlouhý sedan fungoval jako vlajková loď, v případě výrobce luxusních aut z Goodwoodu jde o základ nabídky. Nyní se blíží jeho mezigenerační obměna, která je naplánovaná na rok 2020.

Ghost tak bude dalším zástupcem nové generace vozů Rolls-Royce, po Phantomu představeném v roce 2017 a loni uvedeném SUV Cullinan. To znamená zcela novou konstrukci, která je vyhrazena výhradně pro vozy britského krále luxusu. Ghost už tak nebude sdílet základ s BMW řady 7 jako u stávajícího provedení, což bylo mnohými kritizováno – byť změn bylo hodně.

Nová architektura využitá už ve Phantomu a Cullinanu je hliníková, což by mělo prospět hmotnosti automobilu. Ne že by měl nový Ghost vyloženě zhubnout, lehčí konstrukce ale pomůže se zástavbou moderní těžké techniky, a tak by díky hliníku neměl nějak výrazně ztloustnout. Díky novému konstrukčnímu základu by se měla rovněž zvýšit tuhost karoserie.

Pod kapotou bude i nadále pracovat vidlicový dvanáctiválec. Stávající motor o objemu 6,6 litru sdílený s BMW 7 však nahradí dvakrát přeplňovaný agregát o objemu 6,75 litru, použitý už ve Phantomu a Cullinanu, v nichž je naladěn na 420 kW. Kombinován bude s osmistupňovým automatem.

Očekává se i nasazení natáčení zadních kol pro zajištění vyšší agility. Vyloučen není ani příchod pohonu všech kol, architektura je na něj připravena, SUV Cullinan už jej používá.

Naopak design v rámci mezigenerační proměny projde jen evoluční změnou, přece jen je Rolls-Royce stále vyznavačem klasického konzervativního stylu, byť se nevyhnulo nabídnutí SUV. Tvary přitom navrhl ještě odchozí šéfdesignér značky Giles Taylor, který loni odešel k čínské skupině FAW. Jeho nástupce ve funkci Jozef Kabaň se bude zabývat až dalšími projekty. Třeba na zakázku postavenými auty, které Rolls-Royce údajně chystá ve větším měřítku než dosud – i díky nové modulární architektuře v jeho vozech.

Uvnitř pak očekávejme nejvyšší míru luxusu a ty nejvybranější materiály, jak se na Rolls-Royce sluší a patří. Využita bude i moderní technika, jako je třeba head-up displej. K dispozici pak opět mají být dvě délky rozvoru. To na odvozené kupé Wraith a kabriolet Dawn si ještě počkáme, první očekávejme někdy v roce 2022, druhý až tak o rok později.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme