Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jozef Kabaň se stal šéfem designu automobilky Rolls-Royce

Stanislav Švarc
Diskuze (0)

Bývalý šéfdesignér automobilky Škoda se po dvou letech u BMW stěhuje. Nově bude navrhovat podobu budoucích modelů značky Rolls-Royce.

Tradiční britská automobilka přitom patří skupině BMW. Důvody přesunu neznáme, oficiální informace hovoří pouze o novinkách na pozicích v rámci BMW Group.

Zatímco Kabaň tedy nově povede design u Rolls-Royce, za značku BMW bude zodpovědný Domagoj Dukec, který měl na starost "bavoráky" divizí M a i.

Šéfdesignérem celé skupiny BMW zůstává Adrian van Hooydonk.

Jozef Kabaň si udělal jméno zejména prací pro koncern Volkswagen, u něhož vlastně začínal svou kariéru. V rámci studia průmyslového designu na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě se zúčastnil koncernové designérské soutěže, která mu vynesla stáž u Volkswagenu. I díky své práci pro německý koncern se dostal na prestižní londýnskou Royal College of Art, která je považovaná za jednu z nejlepších designérských škol na světě. Školu absolvoval v roce 1997 s titulem Master of Arts, a to jako vůbec první Slovák.

Po studiích Kabaň zůstal v koncernu, kde na konci devadesátých let dostal za úkol navrhnout exteriér chystaného Bugatti Veyron. V devadesátých letech se podílel na tvarech Seatu Arosa nebo Volkswagenu Lupo.

Od roku 2003 pak Kabaň pracoval pro čtyři kruhy, kde se postupně vypracoval na vedoucího oddělení exteriéru. Poté už přišla práce pro Škodu, na pozici vedoucího designu k 1. únoru 2008. V roce 2017 zamířil k německého koncernu BMW Group.

Stanislav Švarc
Diskuze (0)

Doporučujeme