Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Tiguan dostal prvek, který nemá žádný jiný Volkswagen. Teorie je slibná

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Ovladač Driving Experience kontroluje několik funkcí, včetně jízdních režimů a hlasitosti přehrávaných médií.

Automobilka Volkswagen pokračuje v poodhalování nové generace modelu Tiguan, který nabídne řadu zásadních změn. Jednou z nich bude i nová koncepce palubní desky a kabiny, kterou automobilka poodhalila již před časem.

Jak již víme, v kapličce přístrojů bude 10,25palcový digitální přístrojový štít, který doplní obrazovka multimediálního systému s úhlopříčkou až 15 palců, vystupující z palubní desky. Ovládání bude opět především dotykové, ve středovém tunelu jsme si však již v minulosti mohli všimnout ovladače, jehož funkce nyní automobilka blíže upřesnila.

Video se připravuje ...

Automobilka k novému systému zveřejnila na YouTube kanálu Volkswagen News dokonce celé video, na které upozornili kolegové z Motor1. Bohužel před zveřejněním článku bylo video označeno jako soukromé, takže již není přístupné. Prozřetelně se nám ale povedlo vytvořit alespoň několik screenshotů, které ukazují jako nový ovladač, tak i nové kousky interiéru.

Ovladač pojmenovaný Driving Experience Switch bude určen k výběru jízdního režimu, úpravě hlasitosti přehrávaných médií a upravit s ním půjde také atmosféra na palubě – díky možnosti změnit ambientní osvětlení. Otočný ovladač je vybaven malým LCD displejem, díky kterému bude řidiče vědět, jakou funkci se chystá upravovat.

Pohled na středový tunel také ukazuje, že po levé straně od tohoto ovladače je tlačítko pro startování a zhasínání motoru, zatímco po pravé straně vidíme tlačítko elektronické parkovací brzdy. Volič převodovky se pak podobně jako u dalších moderních koncernových modelů posouvá na B-sloupek.

Připomeňme, že nový VW Tiguan nabídne nepatrně větší rozměry, více prostoru pro posádku (zejména v zadní části) a také více místa v zavazadelníku. Zákazníci budou moci vybírat z benzínového, vznětového a plug-in hybridního pohonného ústrojí. Poháněna budou jak přední, tak i všechna kola.

Oficiální premiéra nového Volkswagenu Tiguan se očekává v průběhu listopadu toho roku. První kusy by se pak na trhy mohly dostat během prvního čtvrtletí roku 2024.

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Doporučujeme

25. 8. 2023 00:52
Re: Další nový sdružený ovládací prvek....
Naprostý souhlas. Už v současné době třeba ovládání klimy přes dotykový panel je jen nebezpečné odvádění pozornosti od jízdy. Mám Tiguana II a jsem rád za klasické otáčení kolečkem jak klimy, tak rádia.
24. 8. 2023 09:04
Rezna
Za me je to super vynalez....koleckem regulovat hlasitost 😆
Ale vazne, pokud tam umozni nastavit libovolnou funkci na max 3 pozice, tak to bude super.
Avatar - Ji/Ri
24. 8. 2023 08:56
Vývoj nezastavíš... bod G
postupně se, dle nového progresivního pojetí ergonomie, bude většina ovládání přesouvat do bezprostředního okolí bodu G.
23. 8. 2023 22:53
Re: Bože...
Že by to nabudúce dali až na C-stĺpik?
23. 8. 2023 22:52
Re: Bože...
A ja som si myslel, že veta o najvýraznejšej novinke - novom odtieni laku - na piedestáli aspoň nejaký čas vydrží...