Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Objevena Honda Civic SiR s nejnižším nájezdem na světě, není na prodej

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Civic z roku 1996 je ještě zabalen z továrny. Sběratelský kus nestihl být připraven pro prvního zájemce a už se o něj perou překupníci.  

Objev blízký archeologické vykopávce se podařil majiteli dealerství japonských vozů. Američan jménem Jose Alvarez provozuje v Connecticutu import japonské automobilové produkce, za osm let přeregistroval nespočet exotických exemplářů všech kategorií. Lustrování dalekého trhu slibovalo triumfální nález, ale odhalení ještě nerozbaleného kusu s nejnižším nájezdem na světě překvapilo i člověka otřelého vyřizováním lukrativních objednávek.

Alvarez narazil na možnost pořízení panenské Hondy Civic SiR z roku 1996 s pouhými 26 kilometry na tachometru. Hatchback šesté generace EK4 byl vybaven 1,6litrovým vysokootáčkovým čtyřválcem B16A schopným poskytnout 125 kW (170 koní) při 7.800 ot./min a 157 Nm po dosažení 7.300 ot./min. Výkon je na přední kola přenášen přes pětistupňovou manuální převodovku.

Technika zůstává po letech nedotčena, stav interiéru a exteriéru naznačuje uložení vozu v meziprostoru mezi výrobní linkou a dealerstvím. Udávaný nájezd je spíše manipulační, protože uvnitř kabiny jsou stále ochranné fólie či papírové koberce, pod igelitovými návleky sedadel chybí zadní hlavové opěrky, což odpovídá fázi doručení Civicu do autosalonu bez provedení předprodejní přípravy. Auta do prodejen přijíždí zabalená a bez některých prvků výbavy, teprve před odevzdáním prvnímu majiteli dochází k finalizaci specifikace a odstranění všech ochranných prvků.

Není divu, že černý archeologický nález figuruje s čistou servisní historii bez nehod, poškodit Hondu během pár desítek kilometrů by byla velká náhoda. Interiér voní novotou, ačkoliv zajímavá je chybějící audiosoustava – krádež je méně pravděpodobná než vyškrtnutí ze závazné konfigurace do výroby.

Alvarez Hondu koupil a uloží ji do vlastní sbírky, de facto se po 26 letech stal prvním majitelem. Dovozce dokázal ve správný čas zareagovat na výzvu japonského prodejce, zbytek administrativy vyřešil jako u ostatních importů. Po nákupu se pochlubil neodolatelným pokladem, načež se spustila vlna nabídek.

Ozvalo se několik překupníků, přitom garážovaný zánovní nález v tuto chvíli není na prodej. Alvarez měl jasno i před vážnou nabídkou v hodnotě 70 tisíc USD (1,7 milionu Kč). Prý by začal uvažovat o změně názoru až nad šesticifernou cifrou v amerických dolarech.

Mirek Mazal
Diskuze (0)