Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obyčejný Prius stanovil nový rekord přejezdu přes USA

Mirek Mazal
Diskuze (15)

Jay Roberts využil přednosti Priusu a dorazil na západní pobřeží v rekordním čase. Nepotřeboval ani dva dny na nepřetržité řízení bez odpočinku a pokut.

Žádný mladý nerozvážný kaskadér v drahém automobilu, ale naopak rozvážný stařík Jay Roberts v dostupném hybridu vyslyšel vnitřní hlasy o vhodném okamžiku a vyrazil na legendární jízdu napříč Spojenými státy. Přejezd dlouhý přes 2.900 mil (4.667 km) trval 33 hodin a 45 minut, což je nejlepší výsledek v kategorii sólových non-stop pokusů.

Roberts se nechal nakazit posedlostí závodem Cannonball Run před třemi lety. Hluboký zájem zakořenil, když na internetu zhlédl povedené video pojednávající o dobrodružném překonávání americké pevniny nejlépe na jeden zátah. Po pár minutách u obrazovky změnil celý život a v posedlosti vytrvalostním závodem začal studovat veškeré dostupné materiály související s minulými ročníky.

Obdiv předchůdců namotivoval obyčejného smrtelníka k přípravě na vlastní výjezd. Namísto nákupu antiradarů a rušících zařízení do rychlého automobilu Roberts sledoval další videozáznamy a četl knihy. Teprve poctivá informační zásoba vnitřně přesvědčila o vhodném momentu zúročení vědomostí. Bývalý profesionální řidič je zvyklý na samotu, nepotřebuje si povídat ani na cestách, proto neváhal poslechnout vnitřní hlasy a odjel na západ.

Jako obvykle začal závod pod střechou parkovacího domu Red Ball Garage v New Yorku. Teoreticky připravený Roberts vybral jižní trasu a do cílové destinace navigace navolil hotel Portofino poblíž Los Angeles. Během prvního Cannonballu na vlastní pěst udržoval průměrnou rychlost 84 mph, což je u nás více než dálničních 135 km/h. Vzhledem k nízké spotřebě vůči dobrému tempu byla ideální rychlost mezi 100 a 105 mph (161 a 169 km/h), daleko za tuzemskými předpisy Prius spaloval působivých 7,4 litru benzínu na 100 kilometrů.

Průběžný stav cestovního harmonogramu byl kontrolován s údaji od jednoho z členů komunity Cannonballu, který cestoval napříč USA ve Fordu Taurus. Poskytnutá tabulka obsahovala vstupní a výstupní časy u státních hranic, psané záchytné body bylo nutné dosáhnout dříve v případě touhy po rekordu. Odvážný předpoklad protnutí cíle byl do 34 hodin od opuštění garáže v New Yorku, propočítanou výzvu se bezkonkurenčně podařilo stáhnout o 15 minut.     

Sólové představení na jeden zátah bylo jednou přerušeno z bezpečnostních důvodů. Při průjezdu Texasem už nebylo vidět přes špinavé přední okno, proto Roberts zamířil na očistu k nejbližší čerpací stanici. Jednou došlo i na zastavení policií, ale jednalo se o beztrestnou kontrolu – celý závod se tak obešel bez pokut či konfliktů se zákonem.

Co nejplynulejší jednolitá jízda z východu na západ byla podmíněna dostatečnou zásobou benzínu. Ekologický Prius není žrout pohonných hmot a ekologicky zaměřený model byl navíc dovybaven třemi palivovými nádržemi o celkovém objemu 450 litrů. Další úpravy tuctové toyoty nebyly nutné, rušičky radarů, detektory, GPS moduly, vysílačky prý jen rozptylují, tvrdí Roberts. Elektroniku proti pokutám nahradila jediná aplikace monitorující radary a aktivní policisty. Program v telefonu podpořili dobrovolníci z řad přátel, kteří sledovali vývoj na silnicích v trase rekordního snažení.

Mirek Mazal
Diskuze (15)

Doporučujeme

15. 11. 2022 01:07
Re: Elektromobil
:-[] :-[] :-[] :-[] :-[] :yes:
15. 11. 2022 01:03
Ach ta stylistika...
Jedna z mnoha neuvěřitelných vět tohoto článku: "Teprve poctivá informační zásoba vnitřně přesvědčila o vhodném momentu zúročení vědomostí." :-O :-O :-O :-O :-O Pane redaktore, pokud bych takový jazykově toporný polotovar odevzdal ke zveřejnění, coby novinář bych chodil kanálama! Víte, co je to česká stylistika? Nebo opravdu nejste schopen ničeho jiného, než do článku zkopírovat strojový překlad?! Četl jste si vůbec někdy své články, které nám tady předkládáte?! :-O
Avatar - Mokrous
14. 11. 2022 12:48
Re: Kamo
:D :D :D
14. 11. 2022 12:05
Re: Elektromobil
Tipnem si, ze zhruba tolko, kolko trva plavba lodou z Anglicka do USA :-!
Avatar - kari.laz
14. 11. 2022 09:51
Re: Kamo
"černá krominka" to by tě v USA zavřeli třkrát na doživotí za takové slovní spojení :D