Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Očekávaný pick-up Hyundai je konečně tady! Santa Cruz se představuje na prvních skicách

David Bureš
Diskuze (7)

Příchod pick-upu značky Hyundai poprvé naznačil již v roce 2015 koncept Santa Cruz. Po šesti letech vůz konečně míří do výroby. Jméno zůstalo, design se však změnil.

Hyundai je dnes globálně působící značka nabízející různorodé automobily. V širokém portfoliu tak najdeme nejen miniauto i10, ale i velké SUV Palisade nebo třeba Nexo s vodíkovým pohonem. Dlouho však v nabídce chyběl pick-up, což byla mezera, o jejíž vyplnění automobilka mluví už delší dobu. Nyní myšlenku pick-upu konečně realizuje. Na trh totiž míří dlouho očekávaný model Hyundai Santa Cruz. Oficiálně se představí 15. dubna.

Ten se zatím představuje na prvních skicách, které odhalují design inspirovaný aktuálním Tucsonem. Stejně jako on využije příď s „andělskými křídly“, alias světlomety přecházejícími do masky chladiče. Záď pak ozdobí výrazný nápis Santa Cruz.

Automobil bude primárně určen pro americký trh, kde jsou takové automobily léta populární. Ostatně jeho návrh mělo na starosti severoamerické designérské centrum značky a o jeho výrobu se postará závod Hyundai ve státě Alabama. Tam mimochodem vzniká i Tucson, na jehož styl Santa Cruz naváže. Zda bude dostupný i v Evropě, dosud není jasné.

Bližší informace k designovým skicám Hyundai zatím neposkytl. O novince však mluví jako o „sportovně dobrodružném vozidle“, které má kombinovat charakter SUV a trucků. Zaujmout má nejen sofistikovaným designem a flexibilní korbou, ale také třeba silnými motory.

Podle dostupných informací bude vůz k dispozici s 2,5litrovými benzinovými čtyřválci v atmosférické i přeplňované verzi. Do budoucna však není vyloučen ani příchod plug-in hybridu.

Na rozdíl od plnotučných pick-upů přitom novinka nemá použít rámovou konstrukci. Místo toho použije samonosnou karoserii, což naznačuje, že půjde spíše o stylovku než ryzího pracanta s co nejvyšší nosností. Konkurentem by tudíž měla být Honda Ridgeline používají též samonosnou karoserii (sdílenou s modelem Pilot) a chystaný Ford Maverick

Myšlenka pick-upu značky Hyundai není zcela nová. Poprvé ji naznačil v roce 2015 koncept Hyundai Santa Cruz, od té doby se pak pravidelně objevovaly zprávy, že korejský výrobce takové auto opravdu chystá. Jméno konceptu nakonec zůstane i v sérii, jeho tvary se ale promění, přece jen se design Hyundaie za šest let posunul. V minulosti se pak mluvilo o tom, že takové auto nabídne i sesterská Kia. Nechme se překvapit, zda se tak skutečně stane.

David Bureš
Diskuze (7)

Doporučujeme

4. 4. 2021 14:42
Pěkný
Vypadá skvěle ... ale nový Tuscon se mi líbí víc, je kompaktnější a ten sci-fi design má propracovanější, tady si trochu nejsem jistý přechodem té boční horizontály do trojúhelníku, zhruba pod zrcátky ... to by člověk musel vidět naživo ... ale :yes:
2. 4. 2021 07:39
Re: A z 2,5 litrových benzínů se vyklubou diesely ...
To myslis jako aprilovy vtip, ne? :-) Krome Colorada/Canyonu nema zadny mensi pickup v Americe diesel. A i to Colorado ho ma jen jako jednu ze tri moznosti.
1. 4. 2021 19:36
Re: Re: Zatímco Tucson...
Ja by som tam dal trosku viac hran, ale oproti tucsonu je to super.
Avatar - _Karel_
1. 4. 2021 19:26
Re: Zatímco Tucson...
Přesně tak! :yes:
Avatar - WinDiesel
1. 4. 2021 14:52
A z 2,5 litrových benzínů se vyklubou diesely ...
Ono totiž i v USA mají všechny malé pickupy jako jsou Colorado a Ranger atd dieselové motory ...