Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pick-up Hyundai Santa Cruz se nejspíše bude vyrábět

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Hyundai překvapil v Detroitu studií pick-upu Santa Cruz. Jihokorejská automobilka zvažuje jeho případnou sériovou produkci. Pochopitelně pouze pro Američany.

Santa Cruz nepředstavuje tradiční velký „truck“ s rámem, čtyřkolkou a tuhou zadní nápravou, ale spíše městský crossover v hávu „náklaďáku“, které Američané tolik milují. Zaměření odpovídá i použitá pohonná jednotka, studie má pod kapotou překvapivě dvoulitrový turbodiesel. Ten dává 142 kW a až 406 N.m se přenáší na všechna kola. Hyundai svůj pohon obou náprav označuje zkratkou HTRAC. Počítá se se spotřebou 7,8 l/100 km.

Mohutný stříbrný pick-up s doplňky ve žluté metalíze a kódovým označením HCD-15 vyvolal na detroitském stánku hodně pozitivních reakcí, takže vedení automobilky není třeba příliš přesvědčovat. Design se povedl hodně, žádné komplikované fluidní linky, prostě svalnaté auto. Park Byung-Cheol, ředitel výzkumu a vývoje, řekl v úterý 17. března podle agentury Reuters novinářům, že Hyundai Motor skutečně uvažuje o výrobě sériové verze konceptu Santa Cruz. Sdělil ovšem, že jsou zde nějaké překážky. Konkrétnější bohužel nebyl. Ty bude samozřejmě nutné překonat, aby se mohla produkce rozjet. O datu jejího startu tedy zatím netřeba ani spekulovat. Je zkrátka v nedohlednu.

Evropan, který bych chtěl okusit něco nového se znáčkem Hyundai, bude mít smůlu. Santa Cruz debutoval na severoamerické půdě, takže je jasné, na jakou cílovou skupinu míří. Pick-up se stylizovaným H ovšem vypadá dost exoticky, i když značka samotná působí také u nás. My se můžeme těšit alespoň na SUV Tucson, které najde svůj domov stejně jako předchozí ix35 v Nošovicích. Americká produkce není v plánu, i to Park Byung-Cheol oficiálně řekl.

Hyundai zvažuje obohacení své americké nabídky o pick-up již mnoho let. Vypadá to tak, že současnými zmíněnými překážkami jsou právě technické záležitosti, neboť produkční Santa Cruz technicky vyjde nejpravděpodobněji z Tucsonu. A dovoz důležitých komponentů z České republiky do USA postrádá jakýkoliv ekonomický smysl...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)