Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Od dubna musí mít povinné ručení i zahradní traktor či elektrokoloběžka

Ondřej Šámal
Diskuze (21)

Nová legislativa zavádí povinné ručení pro další motorová vozidla, jako jsou elektrické koloběžky či jednokolky, golfové vozíky či zahradní traktůrky. Povinnost se však netýká všech.

Prvního dubna vstoupila v platnost nová evropská směrnice, podle níž musejí mít sjednané tzv. povinné ručení nejen majitelé osobních aut či motocyklů, ale také vlastníci elektrických skateboardů, koloběžek, jednokolek, sněžných skútrů, golfových vozíků či zahradních traktůrků. Na první pohled trochu absurdní záležitost má však logický základ. Zejména uživatelé elektrokoloběžek a jim podobných vozítek totiž v posledních letech způsobili řadu škod, k jejichž uhrazení se neměli.

Úprava je přímou reakcí na rozhodnutí Evropského soudního dvora, podle kterého musejí mít povinné ručení všechna vozidla s motorem. Samotný verdikt je výsledkem sporu ve Slovinsku, kde řidič malotraktoru bez pojištění na svém pozemku srazil jiného člověka a způsobil mu vážná zranění.

Povinnost se týká motorových vozidel s konstrukční rychlostí vyšší než 25 km/h, respektive vozítek s rychlostí více než 14 kilometrů za hodinu a provozní hmotností vyšší než 25 kilogramů. Stále populárnější elektrokola do toho přitom nespadají. V jejich případě je totiž primárním zdrojem pohybu lidská síla, nikoliv elektromotor.

Video se připravuje ...

Podmínkou je samozřejmě pohyb mimo vlastní a nepřístupný pozemek. Jestliže tedy posečenou trávu rovnou vyvážíte například blízkou kompostárnu nebo se s podobným motorovým vozidlem pohybujete na veřejnosti, pojištění potřebujete.

Podle českých pojišťoven se ovšem nejedná o velkou finanční zátěž. Na zmíněný traktůrek či elektrickou koloběžku pojištění ročně vyjde na částky v řádu stovek korun. Za neuzavřené povinné ručení hrozí pokuta až 3000 Kč, přičemž mnohonásobně vyšší mohou být potenciální náklady na uhrazení způsobené škody nepojištěným vozidlem.

Ondřej Šámal
Diskuze (21)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
5. 4. 2024 09:39
Re: Zoufalá vláda
Tak to se mělo řešit asi tak jako když cyklista ve 40 km/h což lojzíci běžne jezdí z kopce srazí na krajnicinebo přechodu chodce a způsobí mu zranění.
Další možnost zakázat koloběžky z konstrukční rychlostí větší jak 15/km h a postavit účastníky na úroven cyklistů
4. 4. 2024 21:28
Re: Zoufalá vláda
Pre menejchapavych : elektrokolobezkar moze zrazit cyklistu a sposobit mu trvale nasledky. Myslel som to tak.
4. 4. 2024 20:39
Kdo v provozu řídí motorové pojištěné vozidlo by měl...
mít řidičák! Já to z pohledu loupežníků (pojišťoven) vidím, že to je to první na čem bych se točil a škodu neproplatil.
Avatar - Barrichello
4. 4. 2024 20:13
Re: Zoufalá vláda
a co když tě na vesnici nabourá vožralej Fanda, co je na dávkách kolečkem v kterým má 50 kg šrotu, to bude platit kdo přesně?

Nebo zavedeme povinnné na kolečko a kárku na trávu? :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
4. 4. 2024 20:10
Re: Zoufalá vláda
koloběžka způsobí vážný zranění, hlavně když narazí do 1,
7-2,6 tuny těžkoho SUV nebo Ev vid, to z pana koloběžkáře zbyde tak mastnej flek
Tyto škody, kterých se stane tak 5 za rok měla hradit ČKP