Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Od ledna 2011 limit 140 km/h na polských dálnicích

Ondřej Láník
Diskuze (58)
Problematika rychlostních limitů na dálnicích není evergreenem pouze českého parlamentu. Stejnou otázku nedávno otevřeli také v Polsku.

Nový silniční zákon v sousedním Polsku zvýší rychlostní limit ze 130 km/h na 140 km/h. Na rychlostních komunikacích se dvěma jízdními pruhy v jednom směru bude povoleno jezdit místo dosavadních 110 km/h nově rychlostí 120 km/h.

V zemi, která má 855 km dálnic a 630 km rychlostních silnic, patří silniční doprava mezi nejnebezpečnější v Evropě a dopravní infrastruktura je u našich severních sousedů ještě zanedbanější než u nás. Polští řidiči jsou při tom v celé Evropě známí podceňováním bezpečnostních rizik na silnicích.

Aby toho nebylo málo, součástí nového zákona se stala také fixní tolerance 10 km/h při posuzování dodržování povolené rychlosti. Dosud bylo v Polsku tolerováno překročení rychlosti o 5 km/h.

Zákon stanovuje, že umisťování falešných radarů, které ale ve skutečnosti nic neměří, není povoleno. Funkční radary budou muset být nově zřetelně označeny, aby měly preventivní účinek.

Ondřej Láník
Diskuze (58)
25. 11. 2010 08:43
Re: Jeď na co máš!
No když zrychlit podle vlastního uvážení je na hlavu, tak mi vysvětli jak to může fungovat v Německu. Tam ti nikdo neřekne kolik máš po dálnici jet musíš to poznat sám. Nevím jestli si tam někdy jel, např. dálnice A4 z Drážďan na Erfurt a dál, tam jedeš chvílema přes 200 a přijde ti to pomalu a o kus dál je 130 moc rychlý ačkoliv tam můžeš podle předpisů jet taky co to dá. Musíš na to prostě přijít sám podle aktuálního provozu a situace na silnici. Ještě jeden příklad pro méně chápavý. Jedu z Německa směrem od Norimberku (dálnice A6). Neomezená rychlost, musím sám neustále přemýšlet kolik je v daným místě za daných podmínek bezpečný jet, když nebude provoz klidně i těch 200 co se ti furt nelíbí. Jedu, jedu a najednou se přehoupnu přes hranice. Provoz furt stejnej, dálnice taky. Jakej je důvod, že najednou moje chování, který bylo do teď normální začneš považovat za na hlavu a čertíš se nad tím jakej jsem strašnej nezodpovědnej řidič?
24. 11. 2010 20:19
Re: Jeď na co máš!
NAUČ SA ČÍTAŤ

Schválne ešte raz:
Isteže, pokiaľ sa ti zdá, že cesta maximálnej povolenej rýchlosti nevyhovuje, môžeš ísť pomalšie, podľa vlastnej úvahy. Ale opačným smerom - zrýchliť podľa uváženia kde chcem, to je na hlavu.

Navyše odkiaľ berieš tú istotu, že zrovna tá tvoja úvaha o bezpečnej rýchlosti na danom úseku je tá správna? Nikto nie je vševediaci, a človek za volantom už vôbec nie. Tých tvojich "klidně i 200" je na odobratie aj rodného listu, nie iba vodičáku.
24. 11. 2010 18:19
Re: dalnice v polsku
No staví právě jak o dušu...hlavně kvůli MS ve fotbale co pořádají s Ukrajinou dohromady.

Kéž by někdo mávl proutkem a měli jsme všude 3 pruhy a rovný povrch a neomezenou rychlost >:D
24. 11. 2010 16:23
Re: Zvyšování limitů
Proč šílenců ? Někdy je 180 "v pohodě", jindy je 130 kosmická rychlost.
24. 11. 2010 15:53
Re: Jeď na co máš!
No hlavně jestli nejseš jeden s těch řidičů ze kterých mají všichni hrůzu když je potkají. Hele jezdi si jak uznáš za vhodný já si budu jezdit podle sebe. Normální řidič skutečně musí předvídat co ho čeká a musí tudíž jet tak...aby dokázal zastavit na vzdálenost na jakou má rozhled a rovněž musí - přizpůsobit rychlost stavu a povaze vozovky. K tomu fakt žádný značky s omezením rychlosti nepotřebuješ a jestli jo, tak seš vůl a ne řidič! Jak vyřešíš pak takovou situaci, kdy podle značky můžeš jet na dálnici 130 ale chumelí, že není na krok vidět a dálnice není protažená ha? Kdo ti řekne, že 80 je hodně nebo už 60 je hodně a nebo by si radši měl jet 40???? Na to musíš mít v hlavě mozek a ne našlehanej prejt.