Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odvěcí rivalové spojují síly, BMW a Mercedes vystavují konkurenční modely

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Automobilky BMW a Mercedes-Benz jsou sice odvěkým rivaly, přesto je pojí silné pouto a přes Vánoce se to rozhodly připomenout.

Těžko bychom v automobilovém průmyslu hledali větší rivaly, než jsou automobilky BMW a Mercedes-Benz. Obě značky jsou německé, mají bohatou historii, připsaly si řadu úspěchů a obě nabízejí vozy v podobných segmentech, kde často cílí na stejné zákazníky. Jejich vztah ale není pouze o rivalitě, ale také o respektu a gentlemanství.

Většinu času se sice snaží trumfovat novými modely, funkcemi a schopnostmi, při speciálních příležitostech si ale mí vyseknout poklonu, nebo dokonce spojit síly. Stačí si jen vzpomenout na oslavy stoletého výročí BMW, kdy od Mercedesu přišla velice úsměvná gratulace. BMW to pak kolegům vtipně vrátilo při odchodu Dietera Zetscheho do důchodu. Naposledy pak BMW vtipně gratulovalo Mercedesu k nové generaci vlajkového modelu třídy S.

Video se připravuje ...

Tentokrát se ale obě automobilky rozhodly spojit síly – samozřejmě v zájmu vyššího dobra. V rámci kampaně „We hold together“ (držíme spolu) tak obě automobilky vystavují elektrický SUV model svého konkurenta. Nejde přitom o auta vystavená někde v zadní částí showroomu, ale opravdu hodně na očích.

Například Mercedes, který již 18 let v řadě pravidelně mění svou mnichovskou budovu v obří adventní kalendář, kde jednotlivá políčka ukrývají nové modely, vystavil na desátém políčku elektrické BMW iX3. BMW na oplátku vystavilo červený Mercedes-Benz EQC 400 hned ve vstupní hale svého muzea a showroomu BMW Welt.

V současné době je soudržnost důležitější než kdykoliv předtím. Jsme proto nadšení, že si BMW iX3 našlo místo v adventním kalendáři pobočky Mercedes-Benz v Mnichově, a srdečně vítáme Mercedes-Benz EQC 400 jako hosta BMW Welt,“ uvedl Helmut Käs, vedoucí BMW Welt.

Video, které je vystavené na sociálních sítích, přitom zatím sklízí ohromný úspěch ze všech stran světa.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Alf1k
15. 12. 2020 09:36
Re: Odvěcí rivalové?
To je hrozný. Absolutně nechápu, že tohle někdo připustil.
14. 12. 2020 21:09
Re: Odvěcí rivalové?
Nedavno si rikam, jestli BYCH si koupil spis AMG 63S nebo Mko.
BMW dobry pekny ale myslim, ze bych odjel v Mercedesu, protoze u BMW nemuzu najit duvod, prece musi existovat nejaky padny argument proc BMW ... a nenachazim ... a to je podle me docela trapas pro BMW. Sportovni vozy maji byt jejich domena a podle me ted na Mercedes nemaji.
14. 12. 2020 18:52
Re: Odvěcí rivalové?
Máš pravdu, o to smutnější ovšem je, že největším akcionářem nejstarší automobilky světa jsou dnes čínští komančové a německé trubky na to jen tupě zírají a učí se čínsky.
14. 12. 2020 17:14
Re: Odvěcí rivalové?
Já nevím, minimálně 80 let rivality mi přijde jako celkem dost. Nutno dodat, že značka BMW vznikla až v roce 1916, v nelehké době války a následné krize, start měla o poznání těžší, než pionýrský Daimler-Benz, který byl na přelomu 19. a 20. století prakticky bez konkurence. A i přes nepřízeň osudu BMW už ve 30. vyrábělo jedny z nejlepších motocyklů v Evropě a na konci 30. let už tahle značka byla v lecčem pro Mercedes konkurencí, což po válce jen potvrdila. Navíc směřování a ambice BMW nikdy nebylo na okruhové závody, na rozdíl od Mercedesu a také se vždy jednalo o výrazně menší firmu. Přesto vše dnes vyrábí jízdně nejpokrokovější auta a je jedničkou na trhu mezi jízdními a palubními systémy, stejně tak se jedná o historicky jednoho z nejlepších výrobců motorů v historii automobilismu, jak benzinů, tak dieselů (první diesel až v roce 1983!). Není to obdivuhodné na rodinnou značku, která je vedle Mercedesu "bez historie a úspěchů"? Zatímco se Mercedes čím dál tím více propadá do asijských rukou, spolupracuje s Renaultem a brzy dostane zbrusu nový čínský dvoulitr. :-) Mám rád obojí, vlastně je Mercedes taková moje srdcovka, ale je potřeba si nalít čistého vína a připustit si fakt, že tyhle dvě značky se právě díky tomu jaké jsou, neuvěřitelně inspirují a ženou dopředu. Dokonce si myslím, že má dnes BMW ve spoustě věcích navrch, vlastně ještě tak před 15 lety bylo BMW napřed o parník, dnes je naštěstí Mercedes zpět, kde by měl být, ale budoucnost, jak se zdá, moc růžově nevypadá.
Avatar - WinDiesel
14. 12. 2020 14:03
Re: Odvěcí rivalové?
A BMW F1 s hanbou opustilo. :no: