Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetá Honda CR-Z: Sportovec v zeleném dresu

Tomáš Dusil
Diskuze (20)
Smyslem hybridních vozidel je snížit spotřebu paliva a emise, aniž je k tomu zapotřebí dieselová technika. Hybridní Honda CR-Z skvěle vypadá, jezdí za málo a navíc přináší radost z jízdy. Jak je na tom ale hybridní technika se spolehlivostí?


Úvod


Když přišlo CR-Z v létě 2010 na trh, bylo ihned mnohými srovnáváno s řadou CRX (původně CR-X). Drobným a tvarově podobným kupé, vyráběným ve dvou generacích od první poloviny 80. let do začátku 90. let, kdy se objevilo třetí výrazně zvětšené vydání s odlišnou karoserií typu targa.

Jenže porovnávat CR-Z s CRX je asi stejné, jako srovnávat VW Scirocco Mk1/Mk2 se současným moderním následovníkem. Doba vzniku mezi těmito auty je totiž propastná. Ano, po ideové stránce možná CR-Z na CRX navazuje, avšak ve zbytku se jedná o jiný automobil. Není také jisté, zda klientela, která si kdysi CRX kupovala, by si dnes pořídila CR-Z.

Koupě století!

Český dovozce vozů Honda nabízel v době uvedení na trh atraktivní kupé za částku od 569.000 korun. Vrcholná verze GT Top pak vyšla na 659.000 korun. Za celou dobu prodeje, tedy do roku 2016, se u nás prodalo 101 kusů těchto aut. Z obchodního hlediska jde trochu překvapivě o nejúspěšnější hybridní hondu. Pro mnohem praktičtější model Insight se rozhodlo jen 72 kupujících, pro menší Jazz Hybrid dokonce pouhých 43. A jelikož techniku mají tato auta velmi podobnou, tak v zásadě jediným, čím CR-Z objektivně vzato oba rodinné soky převyšuje, jsou líbivé tvary karoserie v kombinaci se sportovnějším jízdním projevem.

Jenže jen toto by obchodní úspěch modelu nepřineslo. Kupujícím hybridů jde spíše než o pálení pneumatik a jízdě v zatáčkách na hraně přilnavosti o ekologickou stránku věci. Ani před barem či diskotékou tito lidé zpravidla nepózují, tudíž i ty atraktivní tvary nejsou pro vůz až takovou spásou.

Tím hlavním, co stálo za prodejním úspěchem, byla neobvyklá prodejní akce našeho zastoupení značky. V rámci ní tak mohl zájemce získat kupé CR-Z se slevou 200.000 korun!!! Uvedená cenová nabídka ale platila jen v modelovém roce 2011, tudíž pouze v prvním roce prodeje.

Z 569.000 korun tak bylo rázem 369.000 korun. Dnes se nejlevnější CR-Z z prvního roku prodávají za částky od 250.000 korun. Na žádném jiném autě nešlo za šest let provozu ztratit méně.

Sportovnější Insight?

CR-Z na první pohled vypadá jako Insight v dresu pro jogging. Jeho proporce jsou však výrazně kompaktnější. Pouze přední převis se prodloužil, a to o 45 mm. Zbylé rozměry se výrazně zkrátily. Třeba rozvor náprav o celých 115 mm na 2435 mm. Zadní převis karoserie dokonce o 225 mm na 695 mm. Zároveň je kupé o 45 mm nižší při současném zvětšení rozchodu kol na 1515 mm vpředu a 1502 mm vzadu. Jde o nárůst o 23, respektive 27 mm. Je to mimo jiné zásluhou originálních ramen přední nápravy, které jsou tvořeny masivními hliníkovými výkovky. Rameno se mění pouze jako celek a vyjde na 11.754 korun.

Obě auta sice pohání hybridní soustava IMA (Integrated Motor Assist), avšak i ta se v lecčem liší. Hlavní rozdíl je ve spalovacím motoru. Insight dostal čtyřválec 1.3 i-DSI i-VTEC označený LDA3, tedy motor se dvěma svíčkami na válec, osmi ventily a soustavou i-VTEC, která umožňuje přepnutím na vačky s nulovým zdvihem takzvaně uzavřít válce. To se uplatní v režimu brzdění a současně dobíjení akumulátoru, případně při jízdě pouze na elektromotor.

CR-Z naproti tomu pohání motor o objemu 1,5 litru (LEA1, od modelového roku 2013 LEA3) vycházející z motoru amerického modelu Fit, který se spíše podobá motoru Jazz Hybrid. K zapálení směsi si vystačí s osmi konvenčními svíčkami, naproti tomu o výměnu směsi ve válcích se stará 16 ventilů. A proměnné časování i-VTEC zde funguje odlišně - při nízkých otáčkách se jeden z dvojice sacích ventilů otevírá s výrazně menším zdvihem, při vysokých mají oba ventily shodný, tedy velký zdvih. Na rozdíl od Insightu tak neumí poháněcí soustava CR-Z uzavřít válce a tedy jet pouze na elektromotor.

Hybridní kupé od Hondy je také asi jediným vozem svého druhu na světě, která využívá manuální převodovku, v tomto případě šestistupňovou. Jazz Hybrid, stejně jako Insight, měly výhradě variátor CVT. Šlo jednoznačně o snahu podpořit sportovní zaměření celého auta.

V roce 2012, tedy necelé dva roky po premiéře, prodělalo kupé CR-Z modernizaci, zaměřenou zejména na techniku. Výkon spalovacího motoru se zvýšil z 84 na 89 kW. U elektromotoru IMA z 10 na 15 kW. Největší rozdíl hledejte v trakčním akumulátoru, který je součástí takzvané jednotky IPU. Nachází se pod podlahou zavazadelníku v místě hned za zadními sedadly. Do modernizace využívalo CR-Z nikl-metal hydridový trakční akumulátor o napětí 100 voltů, naproti tomu auta po modernizaci získaly vyspělejší akumulátor typu lithium-ion o napětí 144 voltů. Modernizované CR-Z již s obří slevou Honda nenabízela. V Česku se tak podařilo prodat pouze dvě auta. V praxi tak na inovované CR-Z narazíte jen stěží. A pokud ano, půjde určitě o individuální dovoz ojetiny ze zahraničí.

Jak šel čas

2010: V létě představení vozu, modelový rok 2011. Motor 1.5 16V i-VTEC s hybridním pohonem IMA. Manuální šestistupňová převodovka. Alternativně CVT (pro vybrané trhy). Čtyři verze výbavy. Výroba v Japonsku v závodě Suzuka.

2012: Modernizace vozu pro modelový rok 2013. Vyšší výkon spalovacího motoru i elektromotoru IMA. Trakční akumulátor Li-ion místo NiMH. Napětí zvýšeno ze 100 V na 144 V.

2016: Ukončení produkce vozu bez uvedení nástupce.

Technika


Honda IMA – Naprostá spolehlivost

Pořízení jakéhokoliv hybridního vozidla přináší u kupujícího důležité otázky, které se mísí s obavami. Největší strach mají kupující z trakčního akumulátoru, neboť každý trochu technicky orientovaný jedinec tuší, že jakákoliv baterka se jednoho dne prostě dostane na hranici své životnosti. A pak se musí vyměnit.

Honda kdysi poskytovala na hybridní soustavu IMA záruku 8 let nebo maximálně 160.000 km. Od modelového roku 2011 však byla snížena na „pouhých“ pět let, respektive maximálně 100.000 km. A to se týká i modelu CR-Z od samého začátku. Dobrou zprávou je, že systém IMA je v zásadě bezúdržbový, takže při provozu zvýšené náklady nepřináší. Co se týče cen, tak trakční akumulátor NiMH vyjde v současnosti na 50.803 korun, elektromotor stojí méně – 26.998 korun.

Ano, ceny jsou skutečně značné, avšak věřte, že k výměnám uvedených komponentů dochází opravdu jen sporadicky. Častěji se akumulátor měnil pouze na starším Civicu Hybrid. A třeba elektromotor IMA autorizované servisy Hondy v ČR dosud vůbec neměnily.

Znamená to tedy, že technologie IMA vyniká spolehlivostí? Pokud zůstaneme u CR-Z, tak jeho hybridního ústrojí se také týkala jedna svolávací akce. Po zhasnutí motoru v důsledku chyby řidiče, jako například při předčasném vypnutí spojky nebo z důvodu nedostatečného sešlápnutí plynového pedálu, může při některých neobvyklých okolnostech docházet k následující situaci. A sice, že vozidlo bude pokračovat v jízdě směrem dopředu nebo dozadu v závislosti na právě zařazeném převodovém stupni. V důsledku tohoto neočekávaného pohybu vozidla by mohlo dojít k nehodě. Servisy to řešily úpravou softwaru ovládání elektromotoru.

U Insightu si lidé občas stěžují na zvýšenou spotřebu oleje. Konkrétně se to týká ročníků 2012 a 2013. Příčinou jsou opotřebené pístní kroužky, které se mění v rámci prodloužené záruky. Motor CR-Z je však odlišný, mimo jiné také zdvihovým objemem, tudíž se jej tato závada netýká.

Kdy na servis – auto si řekne samo

Od roku 2008 mají Hondy proměnný servisní interval. Řidiče informuje na displeji alfanumerickým kódem, skládajícím se z písmene A, případně B, a dále číslice od 2 do 9. Písmeno A znamená olejový servis. Olej se mění po roce, nebo po dvou letech, případně po ujetí maximálně 30.000 km. Na uvedené kilometry se však v praxi skoro nikdo nedostane, takže olej chce CR-Z vyměnit běžně po ujetí 20.000 km. Písmeno „B“ udává pravidelnou prohlídku po roce, nebo po ujetí 20.000 km. Servis B je tedy pevný, servis A vlastně variabilní. A dále je zde číslovka, udávající příslušný servisní úkon. Hláška na displeji tak může vypadat třeba takto: AB7. To znamená výměna oleje v motoru s ročním servisem, zahrnujícím mimo jiné výměnu brzdové kapaliny (7). Pod číslovkou 9 se ukrývá kontrola ventilové vůle (jsou zde vahadla s kontra maticemi), číslo 3 zase udává požadavek na výměnu oleje v převodovce. V kódu, oznamujícím servis vozidla, může být uvedených znaků až sedm.

Motory

1.5 16V i-VTEC IMA/84/10/kW/celkový výkon hybridní soustavy 91 kW: Starší verze pohonu se v CR-Z nabízela do poloviny roku 2012, přičemž na trhu ojetin se setkáte téměř výhradně s ní. Baterky má ještě typu NiMH, což ale ničemu nevadí. Zejména v nízkých otáčkách cítíte, jak vám elektromotor pomáhá. Celková dynamika je v rámci možností solidní, byť vzhled auta evokuje mnohem lepší jízdní výkony.

1.5 16V i-VTEC IMA/89/15/ kW/celkový výkon hybridní soustavy 101 kW: Pohon nabízený od modelového roku 2013 přinesl o 10 kW vyšší výkon hybridní soustavy i zásluhou trakční baterie typu lithium-ion, která nahradila starší nikl-metal hydridovou. Dynamika jízdy se sice zlepšila, avšak stále ne natolik, kolik by odpovídalo atraktivnímu vzhledu auta. S touto novější verzí se však v nabídce ojetin takřka nesetkáte, neboť prodeje u nás se počítaly na jednotky kusů.

Servisní rady

Servis vozu se řídí ukazatelem servisního intervalu (viz text). Motor má rozvody poháněné spolehlivým řetězem, který nevyžaduje výměnu. Motorový olej by měl splňovat normu SAE 5W-30, ACEA A5/B5. S čističem se mění 3,6 litru.

Závady a problémy

Riziko samovolného rozjetí vozidla vpřed či vzad po vypnutí motoru Do roku 2011, řešeno ve svolávací akci, kdy se upravoval software řízení elektromotoru IMA.

Vadný spínač zámku výklopných dveří Příčinou je pronikání vlhkosti do jeho tělesa. Objevuje se zejména při nízkých teplotách.

Závada v systému řidičova airbagu Airbagy TAKATA. Na webových stránkách české hondy si lze po zadání čísla VIN ověřit, zda se netýká také vašeho vozu.

Test


Honda CR-Z 1.5 16V i-VTEC IMA/91 kW, rok výroby 2011, 103.000 km, cena 289.000 Kč

Honda CR-Z představuje alternativu pro ty, kteří hledají moderní malé kupé, ale odmítají z nějakého důvodu VW Scirocco či Peugeot RCZ. Tato dvě auta jsou tak vlastně jedinými konkurenty recenzované hondy, byť ne tak úplně přímými. Stejně jako japonský vůz nabízejí atraktivní vzhled, skvělé jízdní vlastnosti spolu s omezenou praktičností. Tím však veškerá podoba končí. Na rozdíl od CR-Z totiž mohou mít jízdní dynamiku hodnou takřka závodního vozu (verze R obou modelů) s výkony motorů blížící se třem stovkám koní. Tím se CR-Z pochlubit nemůže. Jenže když přijde řeč na spolehlivost pohonných jednotek TSI a THP, tak najednou se CR-Z jeví v úplně jiném světle.

Hybrid se však nekupuje jako klasické benzínové či dieselové auto. Pořád je třeba mít na paměti, že ta hybridní technika je tam navíc a tak k tomu přistupovat. Při koupi ojetého CR-Z je tak nejdůležitější znát stav hybridního ústrojí, zejména trakčního akumulátoru. Ale jak to poznat? Ukazatelem stavu trakčního akumulátoru je jeho schopnost udržet napětí. V servisní praxi se baterka nejdříve zcela nabije, k čemuž jsou nejlepší mírně zvýšené otáčky motoru při stojícím vozidle. Následně se přesně dle servisního postupu zapnou vybrané elektrické spotřebiče a měří se, jak rychle se baterie vybije. Pokud se tak stane v krátké době, je jasné, že se blíží její konec. K uvedenému testu ale potřebujete originální diagnostiku Hondy. Bez ní test akumulátoru udělat nelze. Životnost akumulátoru je navíc u každého konkrétního auta zcela individuální.

Že něco není s trakční baterií v pořádku, prozradí navenek svítící kontrolka IMA. K tomu dojde, pokud některá z celkem dvanácti jednotek akumulátorového modulu (servisáci Hondy jim říkají “buřty”) vykazuje nižší napětí než 15 voltů.

Při pořizování CR-Z tak doporučujeme zkusit se domluvit s prodávajícím a nechat si před koupí udělat zmíněnou diagnostiku soustavy IMA. Sice musíte do specializovaného (autorizovaného) servisu Hondy, kde to zaplatíte, avšak budete mít jistotu, že vám třeba za měsíc akumulátor neklekne.

Zjišťování stavu baterky čistě laicky, kdy uplatníte výše popsaný postup s tím, že budete rychlost vybíjení sledovat na grafickém indikátoru v přístrojovém štítu, je sice také možné, avšak je to opravdu pouze orientační. Při jízdě se totiž může baterie vybíjet docela rychle, aniž to znamená, že se blíží její konec.

Akumulátoru obecně škodí příliš nízké napětí, stejně jako přebíjení. Chytrá elektronika Hondy IMA nedovolí jeho pokles pod 36 procent stavu nabití, takzvaného “State of Charge”, což je jeden z nejdůležitějších parametrů akumulátoru nejen u hybridu či elektromobilu. Akumulátor se při jízdě vybíjí také samovolně, třeba při dlouhodobé odstávce auta. A CR-Z by stát příliš dlouho nemělo. Dokonce i v návodu k obsluze se uvádí, že by auto mělo být projeto minimálně jednou za 30 dní. Spalovací motor CR-Z se za normálních okolností startuje trakčním elektromotorem. Současně je ale spalovací agregát vybaven konvenčním spouštěčem napájeným z běžné 12voltové baterie. Pokud k autu na ploše autobazaru přijdete a jeho motor startuje nikoliv elektromotorem IMA, ale klasickým spouštěčem, měli byste zpozornět. Minimálně jde o důkaz, že je vozidlo dlouhou dobu bez pohybu. A to akumulátoru, jak už víte, škodí.

A jak se s CR-Z žije? Vlastně docela příjemně. O tom jsme se přesvědčili při týdenním testu vozu, zapůjčeného z Auto ESA. Prodaný byl jako nový v naší dealerské síti, přičemž jediným neplánovaným výdajem se stala v jeho případě výměna klasické 12voltové baterky při nájezdu 91.620 km. Obrovskou výhodou technologie Honda IMA oproti konkurenční, byť z pohledu hybridizace propracovanější soustavy Toyota HSD je fakt, že se auto navenek chová jako běžný “benziňák”. Tím, že vůz používá klasickou 12voltovou baterií v kombinaci s konvenčním startérem, lze spalovací motor CR-Z v nouzi startovat přes kabely z externího zdroje. Samotné spouštění motoru je vyřešeno stejně jako na Civicu “UFO”. Tedy takzvaně na dvě ruce. Nejprve otočíte klíčkem ve spínací skříňce a následně motor probudíte k životu tlačítkem, které ale musíte po dobu spouštění motoru držet.

CR-Z je v Evropě homologováno jako 2+2 místné, ovšem dozadu si sedne tak maximálně dítě předškolního věku. Kupodivu, lze sem umístit dokonce dvě dětské sedačky, jak prozrazuje dvojice úchytů ISO fix. V USA je však CR-Z jen pro dva. Ač dynamika jízdy bývá u tohoto auta terčem kritiky, nám malá honda přišla veskrze svižná. A i při svižnější jízdě se spotřeba drží jen lehce nad šesti litry. Hlavně se však výborně řídí a to zejména na silnici plné zatáček, kde srdnatě vzdoruje nedotáčivosti. Navíc i řízení je velmi přesné a dobře v něm cítíte, kdy se přední kola začínají pouštět silnice. Naprosto si umíme představit situaci, kdy s CR-Z jedeme třeba na dovolenou na jih za sluncem. Samozřejmě ve dvou a s rozumným množstvím zavazadel.

Honda CR-Z - vybrané technické údaje
Motorzážehový čtyřválec/elektromotor IMA
Zdvihový objem1497
Největší výkon spalovací motor/elektromotor/celkový84 kW při 6100 ot./min/10 kW při 1500/min/91 kW
Největší točivý moment/spalovací motor/elektromotor/celkový145 N.m při 4800 ot./min/78 N.m/1000/min/174 N.m
Převodovkašestistuspňová manuální
Zavazadlový prostor225/595
Rozvor náprav2425
Vnější rozměry4080 x 1740 x 1395
Maximální rychlost200
Zrychlení z 0 na 100 km/h9,9
Kombinovaná spotřeba paliva5

Klady

Velmi spolehlivá mechanika, nemají mnoho najeto, velmi atraktivní vzhled, s technologií IMA se žije takřka stejně jako s běžným benzínovým autem (na rozdíl od třeba konkurenční Toyoty HSD), vynikající jízdní vlastnosti, přesné a citlivé řízení, přesné řazení, díky rekuperaci šetříte brzdové obložení (často nebrzdíte brzdami), pozice za volantem, téměř vždy jasný původ ojetin (většina z nich nabízených u nás pochází z prodeje v ČR), nízká spotřeba paliva, bohatá výbava, minimální zájem zlodějů

Zápory

Dle mnohých jízdní výkony neodpovídají vzhledu a poslání auta (chybí výkonnější motor), pouze jeden pohon, vyžaduje kvalifikovaný servis (rozuměj s originální diagnostikou Hondy), drahé náhradní díly a jejich velmi omezená nabídka v druhovýrobě (třeba ramena přední nápravy v náhradách běžně nejsou k mání), druhá řada sedadel je tak pro odložení příručního zavazadla, mělký zavazadelník, nepraktické spouštění motoru (na dvě ruce).

Foto: David Rajdl

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (20)
4. 7. 2017 15:55
nové ne
jako nová CR-Z neměla žádnou váhu, ale jako ojetá za třetinový prachy v dobrým stavu, to už je jiný pošušňáníčko
8. 6. 2017 22:52
Re: razvor
Ale houby, jako jakykoliv jiny auto. Blby jsou jen dlouhy dvere. Jako u kazdyho 3dveraku.
8. 6. 2017 22:06
ojetá
toto se mi líbilo, jak kupovat auto, nebo ne?
[odkaz]
8. 6. 2017 22:02
Nová CR-Z by byla moc fajn,
pokud by ovšem do ní Honda necpala hybridní pohon! :'-( :'-( :'-( :no:
Avatar - Martin911Turbo
8. 6. 2017 21:25
CR-Z má smysl
V roce 2011 jsem CR-Z ve verzi Sport řídil a velice mě podvozek a chování auto překvapilo, ve stejný týden jsem měl půjčený i Citroen DS3 s 120ps a Mini Cooper také se stejným výkonem a Honda vyhrála, podvozek byl nejlepší, interiér zajímavý a kaplička přístrojů naprosto futuristická v té době
Co mi na autě vadí, tak výkon elektromotoru je malý, po faceliftu se to trochu zlepšilo ale pořád malý výkon a motor je na přední nápravě což je obrovská škoda, na zadku by byl lepší, přenos síly by byl lepší a byla by to defakto pseudo 4x4
Osobně se mi myšlenka nahrazení turba elektromotorem líbí
O CR-Z vážně uvažuji o koupi ojetiny na denní ježdění po Brně a mimo něj
Na hybridní ústrojí a baterie dává Honda záruku 8 let, jen tak pro info