Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetá Toyota Yaris (P13): Bezproblémový společník

Michal Dokoupil
Diskuze (37)

Toyota se těší pověsti výrobce nejspolehlivějších vozů. Yaris to potvrzuje. Je autem, kterým jezdíte a víc neřešíte.

Když v roce 1999 Toyota nahradila úspěšný, ale ve všech ohledech nezajímavý minivůz Starlet novým modelem, nazvaným pro Evropu Yaris, vznikl obrovský hit. Pod moderním a originálním zevnějškem se skrývala pro svou třídu inovativní technika. Druhá generace už revoluci nezpůsobila, nicméně pokračovala v úspěšném tažení předchůdce. Třetí pokolení definitivně opustilo roztomile kulaté tvary a po vzoru ostatních toyot převzalo lehce agresivní sportovnější vzhled. Především ale yaris přestal být jen malou nákupní taškou, místo toho se stal autem i pro delší cesty. Samozřejmě si jej ale lidé ale dál kupovali hlavně pro městský pohyb.

Třetí yaris je typické auto pro řidiče, který se nechce příliš starat, nehodlá investovat do jeho oprav, zkrátka chce jezdit, tankovat a měnit olej. Preference zákazníků se přesto trochu změnily. Zatímco dříve většina volila základní tříválcovou jednotku, u třetí generace už se kolem 70 % rozhodlo pro výkonnější čtyřválec 1,33 litru s šestistupňovým manuálem, se kterým se z vozítka rázem stal příjemně svižný společník. Toyotě se navíc podařilo oslovit i mladší klientelu, zejména po příchodu pestrobarevných kombinací karoserie.

Mezi kupci převažovali soukromí majitelé, kteří si vůz drží delší dobu, než je tomu u flotilových modelů. Kvůli tomu je nabídka ojetých yarisů docela omezená a dobře si drží cenu. Běžný majitel jezdí, dokud vůz slouží, a to je v tomto případě třeba celá generace modelu. Na trojku tak často přesedlali lidé, kterým už přestala stačit původní zakulacená jednička.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Dokoupil
Diskuze (37)

Doporučujeme

12. 2. 2024 15:30
Dobrou volbou je L13Z1.
Já tam necpu nic, pro ***čky ideální L13Z1. Krom oleje po patnácti a filtrů nechce nic. Ani ho dolívat, rozvod je navíc řetězový. Jen svíčky jsou dražší. A jezdí kolem pěti. ;-)
Avatar - dokopy
10. 2. 2024 11:13
štvorvalec
Kúpil som to bez turba a bez hybridu s automatom. Jediná závada bola vybitá batéria po dlhšom stáni.
Avatar - lamal
9. 2. 2024 15:45
Re: Jak který
jop ja OMV a VIF do daily, sice by som nemusel, ale neda mi to... stoji to par korun a ten etanol a syra v nasich palivach su prevíti..
Do Clia davam Shell fuelsave a Miller Oils aditivum (to samotne prida 2 oktany).
9. 2. 2024 15:37
Re: Jak který
Já tam cpu VIF a N95 od Benziny.
Avatar - lamal
9. 2. 2024 15:18
Re: Jak který
Presne tak... na zabavu je Clio s 200k a manualom :-)