Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojeté Suzuki Kizashi je rarita pro nadšence. Ale hlavně nebourat!

Michal Dokoupil
Diskuze (90)

Konkurence BMW či Mercedesu od Suzuki? Přesně s tím vtrhl na trh sedan Kizashi. A zpočátku to vypadalo, že úspěšně. Chvála se hrnula ze všech stran, sláva se však nedostavila. Dnes se v inzerci ojetá kizashi objevují vzácně, mají ale co nabídnout.

Suzuki bylo vždy známo kromě terénních modelů zejména díky malým vozům. Což ale neznamená, že vedení automobilky nemělo ambice ovládnout také jiné, vyšší segmenty trhu. V Americe se o to pokoušeli už od roku 2004, kdy se představily dva sedany střední třídy Forenza a Verona. Ty však Japoncům slávu nepřinesly. Jednalo se totiž pouze o přeznačkované vozy korejského Daewoo, které se stáhlo ze severoamerického trhu jen dva roky před tím. Suzuki však mezitím pracovalo na vlastním voze, předznamenaly jej hned tři koncepty pod společným jménem Kizashi. Dlouhý vývoj se nakonec automobilce nevyplatil.

Na plánovaný hlavní trh – severoamerický – totiž sedan Kizashi dorazil přesně ve chvíli, kdy vypukla finanční krize. Auto, které mělo automobilku vytáhnout do výšin, místo toho pomohlo s jejím úplným koncem na americkém trhu. Značka se odtamtud totiž kompletně stáhla jen o tři roky později. Ostatně jméno Kizashi, které sama automobilka překládala jako „příchod něčeho velkého“, se dá přeložit také jako „špatné znamení“. Ani v Evropě to kizashi nemělo snadné. Vznětovou jednotku se zdejším dealerům na Suzuki vynutit nepodařilo a model Kizashi v silné konkurenci vozů jako Mondeo, Superb či Passat vyloženě strádal. V roce 2014 zmizel i odsud a poslední dva roky existence se stáhl na pár trhů Blízkého východu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Dokoupil
Diskuze (90)

Doporučujeme

Avatar - twistedTSD
15. 3. 2024 09:10
Re: Kizashi
Bohužel ne. :-(( Možná bych se na tvém místě chronologicky zamyslel nad svým dlouhodobým přístupem k těm, se kterými nesouhlasím.
Avatar - Ozzman
15. 3. 2024 08:29
Re: Menší brácha
Tohle byl jiné auto, je to normální SX4, jen s ošklivější karoserií :D
Avatar - Mikesus
15. 3. 2024 07:29
Re: Kizashi
Další, co nedokáže pochopit chronologii.
Zeptám se, nejezdis taky dieselem, že máš problém poznat, který čas je dřívější?
15. 3. 2024 07:12
Re: Re: Menší brácha
Na kizashi sa hlavne dalo pozerat ked to bol prototyp
Avatar - kruskar
15. 3. 2024 06:57
Re: Kizashi
Já s GrandVitarou jezdím už desátým rokem a nikdy jsem lepší auto neměl. Záleží na tom, co očekáváš. Limuzína na dlouhé cesty to teda určitě není, ale tak ji ani nikdo nikdy neprezentoval. Kombinuje schopnosti rozumného svezení a klidně i traktoru, se kterým můžeš do lesa. Mám už druhou s 1,9 ddis a lituju jediného, že se už nevyrábí, protože bych si šel bez váhání koupit novou. Auto s takovou technikou v takové cenové hladině už na trhu není, ani od Suzuki, ani od žádné jiné značky.