Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetiny za poslední rok zdražily o 9,4 procenta na 250.000 Kč

ČTK
Diskuze (5)

Průměrná prodejní cena ojetin na konci třetího čtvrtletí meziročně stoupla o 9,4 procenta na 250.000 korun, tedy o více než 21.000 Kč.

Proti průměrné ceně za první pololetí jde o navýšení o 5000 korun. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu ojetin.

"Auta stále zdražují, i když největší zdražení, které přišlo s oživením trhu už v květnu, mají za sebou. Přesto se ale nedá čekat, že by se cena již udržela. Na trhu je totiž výrazný nedostatek ojetých aut. V nabídce prodejců chybí oproti předchozím letům až pětina vozů," uvedla mluvčí Cebie Barbora Minksová.

Zatímco v květnu a první polovině června měli prodejci na autech vysoké marže, od poloviny června se začala situace měnit. Lidé začali požadovat vyšší výkupní ceny a nyní už marže prodejců dosahují v průměru dlouhodobě běžných pět až sedm procent. Možnost získat od prodejce slevu je nyní podle Minksové prakticky nulová.

Kdo si loni koupil ojeté auto, mohl ho v mnoha případech letos prodat dráž, a to i přesto, že bylo o rok starší. Například Škodu Octavii šestiletého stáří šlo letos prodat až o 20.000 Kč dráž než loni pětiletou.

Ve třetím čtvrtletí se doba prodeje ojetiny zkrátila z pololetních 96 na 73 dní. Tato čísla ale zkreslují téměř čtyři měsíce, po které byla prodejní místa kvůli koronavirové epidemii zavřená.

Od začátku roku se do Česka dovezlo celkem 136.877 ojetých osobních aut, což představuje meziroční nárůst o 19,6 procenta. Z toho 53.333 aut se dovezlo jen ve třetím kvartálu. Větší příliv aut ze zahraničí odstartoval už v květnu, tedy nedlouho po otevření prodejních míst. V červnu a v srpnu se do ČR dostalo nejvíce aut od roku 2008.

Průměrné stáří všech prodávaných ojetých vozů na českém trhu meziročně kleslo z 9,5 na 9,1 roku.U dovážených ojetin byl pokles z 10,7 roku na 10,5 roku. Kromě sníženého stáří čerstvě dovezených aut mělo na pokles průměrného věku vliv především nižší stáří vozů se zahraničním původem dovezených v minulých letech, které se letos přeprodávaly.

Podle největšího prodejce ojetin AAA Auto roste v posledním roce zájem o ojetiny kvůli obavám lidí cestovat hromadnou dopravou. Zároveň jej podporuje nedostatek nových aut kvůli výpadkům dodávek čipů. Poptávka vzrostla například mezi řidiči nad 55 let. Za novější vůz jsou senioři letos ochotni utratit o 13 procent více než loni, tvrdí AAA. "Často jde o řidiče, kteří nákup vozu původně ani nezvažovali, ale obava z onemocnění a naopak vyšší bezpečnost individuální dopravy je k nákupu vozu přesvědčila. Většinu starších zákazníků tvoří ženy," uvedla generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

ČTK
Diskuze (5)

Doporučujeme

19. 10. 2021 10:06
pekny kary
:yes: ten medved tam je velmi moc pekny auto to bych si dokazal predstavit vlastnit no, ach jo mozna v pristim zivote....
16. 10. 2021 22:13
Ojetiny
No, já relativně docela dlouho už nakupuji auta na této stránce zde - https://www.biginzerce.cz a jsem s tim hrozně moc spokojený. Jsou to sice bazarové ojetiny, ale když si člověk najde to, které se mu zdá opravdu fajn a proklepne si i prodejce, tak by neměl přeci být žádný problém, ne?
15. 10. 2021 22:42
No, jo, když se nový Golf
prodává od 590 000, tak je jasné, že porostou i bazarovky.
A to se zatím nestačily promítnout drahé energie.

Když jsme u toho zdražovaní, ropa zdražila za rok více než 2x. Proto si naplňte plnou nádrž, příští týden PHM opět podraží.
15. 10. 2021 17:21
A prúser je to...
že 10-15 ročné autá segmentu B zdraželi o 50% a viac! :'-(
15. 10. 2021 16:50
U mého
To šlo ještě víc asi z 330 na 400-jeste pár let s takovým zdražování a bude mít cenu jako nové