Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetý Renault Koleos II (2017-2023): Ten skoro francouzský

Marek Oborník
Diskuze (0)

Renault Koleos zaujme spíše dobrým poměrem ceny, odolnosti a pohodlí než dynamikou a technickými finesami. Jednodušší jádro, slabší variabilita a nešťastný typ automatu u nejběžnějšího dieselu mu nedovolují soupeřit s nejlepšími. Z bazarového hlediska jde ale o bezpečnou volbu.

Ani druhá generace Renaultu Koleos (v Evropě prodávaná od roku 2017 do letoška) není rodově „čistokrevným“ renaultem. Stejně jako v případě předchůdce šlo opět o model částečně technicky spřízněný s Nissanem X-Trail, s nímž v této generaci sdílel až 54 % dílů. Opět se vyráběl v jihokorejském Busanu, neboť primárně cílil na asijské trhy (až 75 % produkce), kde se v některých regionech prodával pod pseudonymem Samsung QM6.

Evropská specifikace koleosu byla zajímavá tím, že v první polovině života (Phase 1, období 2017 2019) nenabídla vůbec žádný benzinový motor. Druhou zajímavostí je, že u nejobvyklejší kombinace dieselu s automatem netradičně angažuje bezstupňovou skříň typu CVT (zde nazývanou X-Tronic). Šel tedy odlišnou cestou než doboví sourozenci Renault Talisman a Espace V, u nichž měly diesely mnohem efektivnějšího partnera ve dvouspojkové převodovce EDC. Dvouspojkové EDC (už sedmistupňové) tu najdete ve spojení s velmi vzácnou benzinovou třináctistovkou.

Funguje, ale nespoří

S nejběžnějším bezstupňovým x-tronikem vás trochu uklidníme. Použitá japonská skříň Jatco JF017E, dimenzovaná až na 380 Nm zdejších naftových dvoulitrů, je chytře naladěná a slušně spolehlivá. Ani u hodně zatěžovaných či často dálničně používaných kusů servisy neevidují obávané vydření kuželových řemenic. Dokonce ani v Americe a Kanadě, kde tuhle skříň používá Nissan Rogue (americká varianta x-trailu), prodávaný ve statisícových počtech. To ale neznamená, že se neumí pokazit v jiné části.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Marek Oborník
Diskuze (0)

Doporučujeme