Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel chce v Číně prodávat 30 tisíc aut ročně

David Bureš
Diskuze (1)
Německá automobilka plánuje, že její prodeje v Číně šestinásobně vzrostou.

Opel chce posílit své aktivity na čínském trhu. Loni zde prodal jen asi 5.000 automobilů, do budoucna zde však chce prodávat 30 tisíc aut ročně. V plánech není skokový, ale pozvolný nárůst prodejů.

Počet prodaných Opelů v nejlidnatější zemi světa tak má postupně růst na 10, 20 a 30 tisíc kusů za rok. Tyto plány nejsou nijak nereálné nebo příliš ambiciózní. Vždyť jen koncern General Motors, do nějž Opel patří, spolu se svými zdejšími partnery během loňského roku v Číně prodal 2.547.171 nových vozů.

Opel hledá také nové trhy, na které bude chtít v blízké době vstoupit. V hledáčku je Austrálie, severní Afrika, Jižní Amerika a Střední východ. Prodej vozů Opel na australském trhu mají být zahájen ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Vedle Číny pak chce rüsselsheimská automobilka posílit své aktivity v Izraeli, Rusku a Turecku.

Německé odbory na vedení Opelu tlačí, aby hledalo možnosti, kam své automobily vyvážet. V současnosti je automobilka takřka výhradně závislá na evropském trhu, na kterém však prodeje klesají. Opel a sesterská značka Vauxhall sídlící ve Velké Británii v roce 2011 na evropských trzích (včetně Ruska a Turecka) prodaly zhruba 1,21 milionu aut.

Opel v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenal ztrátu 256 milionů dolarů (zhruba 4,9 miliardy korun). Šéf automobilky Karl-Friedrich Stracke v rozhovoru pro německý magazín Handelsblatt nicméně odmítl, že by Opel spolu s Vauxhallem v posledních 10 letech vykázal ztrátu 14 miliard dolarů, jak některé média odhadovala.

Toto číslo se totiž podle jeho slov týká evropské divize GM, která donedávna zahrnovala i dlouhodobě ztrátový Saab. Navíc je v tomto čísle započítána problémová továrna koncernu ve Štrasburku, která vyrábí převodovky. Koncern v současnosti zvažuje, že tento francouzský závod prodá.

David Bureš
Diskuze (1)
11. 6. 2012 13:48
Už vidím ty titulky za pár let...
"Čína chce v Evropě prodávat 300 tisíc aut ročně"