Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oslava padesáti let Fordu Mustang na pražském letišti

Ondřej Chamilla
Diskuze (6)
V areálu Terminálu 3 letiště Václava Havla Praha se konala slavnost k padesátiletému jubileu legendárního Fordu Mustang. I přes nepřízeň počasí se rozhodně bylo na co dívat.

Ford Mustang je pojem. Proto se není čemu divit, že se české zastoupení Fordu spolu s Mustang Riders klubem rozhodlo uspořádat vpravdě velkolepou oslavu k padesátiletému výročí tohoto modelu. Na pražském letišti se tedy tuto sobotu sešli fanoušci a majitelé amerických automobilů, zejména pak právě Mustangů, kteří měli možnost zazávodit si ve sprintu na čtvrt míle (400 metrů), či hrát o různé ceny jako například o projížďku ve Fordu Mustang 1965 nebo tandemový seskok. My jsme u toho samozřejmě nemohli chybět.

Tato akce přilákala i přes sychravé počasí slušné množství různých amerických automobilů i návštěvníků. Ozdobou události nebyly pouze Mustangy všech generací, ale také vozy Shelby Cobra, nádherný Plymouth GTX 1969, Ford Thunderbird již z tohoto tisíciletí a hlavně původní Ford GT40, hrdina z Le Mans.

Hlavním programem byly ovšem závody ve sprintu, kterých se mohl zúčastnit každý, kdo chtěl. Vozy byly jasně rozděleny do pěti kategorií, a to COOL RACE – veterány A/B s povolenými dobovými úpravami, RETRO RACE – veteránské stavby s nedobovými úpravami, SQUIRREL RACE – současné vozy s maximálně šesti válci, FORD RACE – atmosférické osmiválce do objemu pěti litrů, a konečně MUSTANG RIDERS RACE – tedy minimálně osmiválce s motorem nad pět litrů objemu a různými úpravami. Bohužel samotné závody často přerušoval vydatný déšť, celý program se tak neustále posouval.

Pořadatelé si však pro návštěvníky připravili i další lákadla, přijel kupříkladu elektromobil Tesla Model S, který se rovněž vyrábí v USA a platí za povedený stroj. Sobota byla rovněž prvním dnem, kdy si čeští zákazníci mohli oficiálně objednat Ford Mustang modelového roku 2015, který se konečně začne prodávat i na našem trhu, byť fyzicky se na tomto srazu nejnovější generace nenacházela. Doposud jste si automobil se jménem divokého koně mohli koupit jen přes šedé importéry.

Potěšilo nás, že se celá akce nesla ve velmi přátelském a pozitivním duchu. Mezi vozy Ford se míhaly i ostatní americké automobily, třeba Dodge Challenger či Chevrolet Corvette, nikde však nevládla žádná nevraživost, naopak lidé obdivovali auta všech značek. Česká komunita fanoušků amerických automobilů jednoduše přijela padesátiletou legendu pořádně podpořit a oslavy se i díky nadšeným divákům povedly.

Ondřej Chamilla
Diskuze (6)
Avatar - Pekelná Micinka
27. 5. 2014 02:09
Né Teslu, né
Bejt tam motor, tak jsem myslel, že to je DS3. 8-s
Avatar - šmoula nešika
26. 5. 2014 20:46
Re: Tesla
Ano, zrovna mi to při surfování na vašem předchozím působišti docvaklo. ;-) No, aspoň už vím, kdo je to ten „redaktor, co si koupil pětasedmu“. Podle toho snílkovského článku, jehož byl Greeny autorem, to ani nemohlo dopadnout jinak...
26. 5. 2014 20:13
Re: Tesla
To určitě ne, Tesla jezdí úžasně a syn pana Kubiše se svým BMW E30 a Alfou 75 drží spalovací čest rodiny :))
Avatar - šmoula nešika
26. 5. 2014 18:22
Re: Tesla
Nekazí vám tam tu petrolheadskou sebranku? ;-)
26. 5. 2014 18:18
Re: Tesla
Dobrý den,

tuto Teslu má pan František Kubiš, známý propagátor elektromobilů z Rožnova pod Radhoštěm. :-)

S pozdravem, Ondřej Chamilla