Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani poodhaluje čistě okruhový speciál Huayra R

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Je to už 12 let, co Pagani představilo svůj okruhový speciál Zonda R. A nyní na něj zřejmě naváže speciální verzí modelu Huayra.

Automobilka Pagani Automobili se na svých sociálních sítích nedávno pochlubila snímkem zachycujícím siluetu vozu s ohromným křídlem, který doplnila komentářem: „Dnes, o téměř 13 let později, se chystáme napsat novou kapitolu této cesty… zůstaňte s námi.“

Pagani sice nezmiňuje nic konkrétního, pravděpodobně však odkazuje právě na premiéru modelu Zonda R, který byl představen před více než 12 lety. Jednalo se přitom o okruhový vůz, osazený motorem z dílny AMG sdíleným s Mercedesem CLK-GTR, který nesměl na běžné silnice.

Právě na Zondu R by měl navázat model Huayra R, jehož vznik oznámil již v září roku 2020 samotný Horacio Pagani. Model s označením R by přitom opět měl být čistě okruhovou záležitostí, čemuž by ostatně odpovídalo i obří křídlo na siluetě, které bude jistě zajišťovat ohromný přítlak.

Prozatím nemáme mnoho informací o technice nového vozu, samotné Pagani Automobili se však začátkem roku pochlubilo krátkým videem, které zachycuje testování motoru AMG V12, na jehož ventilovém víku nechybí písmenko R. A jeho zvuk byl opět neskutečný.

Dřívější spekulace mluvily o osazení vozu atmosférickým motorem AMG V12, schopným točit až 9500 otáček, který nabídne okolo 900 koní. Současně se ale ví, že Pagani bude až do roku 2026 odebírat od AMG dvakrát přeplňované vidlicové dvanáctiválce, jejichž použití by pod kapotou modelu Huayra R také dávalo smysl.

Datum premiéry nového okruhového speciálu zatím nebylo zveřejněno, tedy přinejmenším veřejně. Je však pravděpodobné, že milionáři toužící po nové okruhové hračce už nebudou muset dlouho čekat.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme