Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pamatujete Artegu GT, lehký sporťák s motorem VR6 uprostřed? Tipnete si, kolik stojí jako ojetina?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli byste do své garáže rádi zaparkovali nějaké lehké sportovní auto s motorem uprostřed, ideálně nějaké neokoukané, měli bychom jeden tip. Kupé jménem Artega GT.

Tenhle kompaktní sporťák v letech 2009 až 2012 vyráběla německá společnost Artega. Z relativně krátké doby produkce je zřejmé, že o velký prodejní hit nešlo.

Oficiální čísla o počtu vyrobených kusů jsme nenašli, některé zdroje ale hovoří o méně než stovce exemplářů, jiné uvádějí přesně 153 aut. Artega GT je každopádně vzácné auto.

Mimochodem, kupé mělo svého oficiálního prodejce i v České republice. Ten vůz nabízel za 2.099.000 Kč.

A co je tedy Artega GT zač? Kupé dlouhé 4010 mm, vysoké jen 1180 mm a vážící něco mezi 1100 až 1200 kg pohání atmosféricky plněný šestiválec VR6 o objemu 3,6 litru od Volkswagenu. Uprostřed umístěný motor je spojen s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Díky výkonu 221 kW sporťák zrychluje z klidu na stovku za 4,8 sekundy a měl by jet i víc než 270 km/h.

Automobil má hliníkový prostorový rám, vzadu je pomocná konstrukce z vysokopevnostní oceli a karoserie je vyrobena z kompozitního materiálu vyztuženého karbonovými vlákny. Na podobě vozu se podílel známý designér Henrik Fisker.

I přes nízký počet vyrobených exemplářů lze na inzertních portálech najít ojeté vozy na prodej. Nejde ale o vyloženě levnou zábavu, Artega GT si pozoruhodně drží cenu.

Ceny začínají na 1,4 milionu korun, nejdražší kus v současné nabídce, který si také můžete prohlédnout v galerii, stojí dokonce 2,9 milionu.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme