Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pamatujete si Marauder? Obrněný kolos, který proslavil Hammond v Top Gearu, má po modernizaci

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jméno Marauder vám možná na první dobrou nic neřekne. Ale co když připomeneme, že jde o původně armádní vozidlo, s nímž Richard Hammond v jedné epizodě Top Gearu vyrazil do McDrive? Už víte?

Jestli vás tenhle britský motoristický pořad ještě s Clarksonem, Hammondem a Mayem bavil, tak už asi víte. V prvním dílu 17. série Richard zajímavým způsobem testoval civilní verzi původně armádního obrněnce od jihoafrické společnosti Paramount Group. Nyní tento vůz, představený už v roce 2007, dostal „facelift“.

Verze s označením Marauder Mark 2 je na pohled téměř stejná jako provedení předchozí, zůstávají také štědré rozměry - stroj ostatně na délku měří přes šest metrů. Výška se pohybuje okolo 2,7 metru a šířka 2,6 metru. Hmotnost dosahuje dokonce 13,5 tuny.

Video se připravuje ...

Výrobce se při modernizaci zaměřil hlavně na vyšší ochranu a trochu také na komfort. Až desetimístný vůz dostal například lepší sedadla nebo novou klimatizaci o výkonu 15 kW. Klimatizace se určitě hodí, neboť neprůstřelná okna se nedají stáhnout. A díky ní Marauder může operovat při teplotách od -20 do +50 stupňů Celsia.

Zajímavá je také schopnost přesouvat řízení, z pravostranného na levostranné (nebo opačně) ho lze údajně upravit za méně dvě hodiny. Z pohledu nasazení se jistě také hodí, že vůz může být přepravován vrtulníkem Chinook CH-47 nebo letadlem C-130 Hercules.

Co se zvýšené ochrany a bezpečnosti týče, podvozek nyní zvládne explozi 8kg nálože, kola ustojí dokonce 15 kg. Marauder také podle výrobce odolá výbuchu až 50kg TNT v okolí. Samozřejmostí je vysoká úroveň balistické ochrany.

Výrobce se zaměřil i na techniku a průchodnost terénem. Součástí standardní výbavy je kromě pohonu všech kol redukční převodovka, dostalo se na tři uzamykatelné diferenciály (přední, středový a zadní). Marauder bez potíží přebrodí 106 cm hlubokou řeku a projede 91 cm hlubokým příkopem. Zvládne navíc až 60procentní sklon terénu.

Video se připravuje ...

O pohon se stará turbodmychadlem přeplňovaný řadový šestiválec o výkonu 281 koní a točivém momentu 970 Nm, doplněný o pětistupňovou převodovku. Marauder se rozjede až na 110 km/h, dojezd na plnou nádrž prý přesahuje 700 kilometrů.

Cenu zatím bohužel neznáme, jistě ale nebude nízká. Konečná suma navíc závisí na konkrétní specifikaci, Paramount Group totiž nabízí řadu pozoruhodných příplatků, například systém centrálního huštění pneumatik, pomocnou pohonnou jednotku nebo balíček zvyšující ochranu posádky při chemickém, biologickém nebo jaderném útoku.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme