Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž živě: Renault Twingo Concept

Ladislav Čermák
Diskuze (8)
Mezi novinkami nad Seinou nechybí koncept budoucího nástupce letitého Twinga. AKTUALIZOVÁNO

Neuvěřitelných třináct let uplynulo od zrození stylového malého, ale prostorného Renaultu Twingo, jehož tvary vznikly vskutku neobvyklým způsobem - napodobily totiž kosmické lodě z videohry Twinbee od Konami. Geniálně jednoduchý a jednoduše geniální vozík, který přes kapesní rozměry nabídl nadprůměrné pohodlí čtyřem pasažérům i jejich zavazadlům, se stále dobře prodává, aniž bylo třeba na jeho designu a technice něco zásadního měnit.

Po 13 letech však neúprosný čas posunul požadavky na komfort, ekologii a zejména bezpečnost, takže se v nejbližších hodinách svět seznámí s definitivní podobou nástupce, s jehož pravděpodobnými tvary jsme vás již seznámili. Renault se na domácí půdě pochlubí, kromě dalších novinek, i emotivně tvarovaným konceptem, pojmenovaným prostě Renault Twingo Concept. Jednoduše střižený vozík se pochlubí čistými, vyváženými tvary a krásnými detaily - přesně tak, jak to umí Renault s malými vozy. Rozměry 3,6 x 1,7 x 1,4 m jsou na dnešní dobu skutečně mini, přesto nové Twingo překonává svého předchůdce na šířku i délku.

Na malé ploše je využit doslova každý čtvereční centimetr, přesto celek nepůsobí ošizeně či sraženě. Hlavní zásluhu na tom mají přesně dávkované plošky a dotažené doplňky - počínaje čelním sklem, plynule přecházejícím ve střešní okno, přes originální zrcátka, trapézové koncovky výfuku, páskovaná koncová světla, až po sadu krásných doplňků vystavené studie. Potenciál přeplňované dvanáctistovky, která posílá svých 73 kW a 145 Nm přes šestistupňovou převodovku na přední kola, prozrazují kromě krásných sedmnáctipalcových kol také spoilery kolem celého vozu včetně střešního a polozávodní nárazníky. Designéři si vyhráli i se světlomety, z nichž přední mlhovky sestávají z LED-diod.

Interiér vyznává podobnou filozofii, jako staré Twingo. Čtyřmístný interiér, ve studii ozdobený anatomickými sportovními sedačkami, nabízí prostor, obrovské množství odkládacích prostor a uprostřed umístěnou kapličku s klasickými kruhovými přístroji (ty ale zřejmě zůstanou jen konceptu). Multimediální centrum komunikuje s posádkou prostřednictvím výklopného displeje a ostatní provozní údaje zobrazuje jednotka, umístěná na sloupku řízení. S touto vizáží se nové Twingo nemusí o úspěch bát!

Ladislav Čermák
Diskuze (8)
28. 9. 2006 17:15
Už je to tady...
Tak přece je tu nová generace twinga, jak bylo před časem neoficiálně slíbeno. Myslel jsem, že se první generace bude vyrábět dál a dál, je to vlastně jedna z mála současných automobilových legend současnosti. :-(
Avatar - Ghostyx
28. 9. 2006 11:03
Budouci Twingo
Bude super mala kara... :yes: :yes: :yes:
28. 9. 2006 09:24
jak moc vážně to myslí??
Tak tedy nevim, kdyby mi někdo řekl, že to je koncept od Daihatsu, bez mrknutí oka bych s ním souhlasil. Nějak jsem z toho rozpačitej, od Twinga přeci nikdo neočekává sportovní výkony, tak co tady plašej z tímdle "závoďákem"? ;-\ No, zbývá jen doufat, že to v sérii nebude tak divoký a že se design víc posune na západ a přiblíží k matičce Francii...