Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 208 HYbrid FE: Stovka za 8 s se spotřebou 2 l na 100 km

Michal Fokt
Diskuze (11)

Peugeot se snaží s využitím know-how své divize Peugeot Sport zkombinovat sportovní vlastnosti a úsporný provoz v konceptu 208 HYbrid FE.

Hybridní technika ve sportovních autech je dnes v kurzu, stačí se podívat na právě vyvíjené projekty značek McLaren, Honda, Posche, BMW a Ferrari, vesměs se ale jedná o drahé supersportovní modely, v kategorii malých aut se o totéž zatím pokoušela pouze Honda CR-Z a je třeba říci, že nijak úspěšně. Ale patrně je to jen otázka času, protože vidina zážitků z jízdy a nízké spotřeby zjevně láká i značku Peugeot.

Ta na autosalonu ve Frankfurtu ukáže studii 208 HYbrid FE, která vznikla za přispění divize Peugeot Sport a petrochemického koncernu Total. Výchozím modelem byl pochopitelně malý hatchback 208, jenž dostal hybridní ústrojí, jehož elektromotor pochází ze světa motorsportu a je zkombinován s turbodmychadlem přeplňovaným tříválcem 1,2 l. Zatímco samotné hybridní ústrojí je uloženo v motorovém prostoru, akumulátory našly své místo pod podlahou pod zadními sedadly.

Peugeot zatím nezveřejnil technické parametry hybridního systému, ale pochlubil se, že 208 HYbrid FE zrychlí z klidu na stovku za slušných 8 s a ačkoli není známa aktuální spotřeba, podle Francouzů by ale tento vůz měl představovat cestu, jak dosáhnout kombinované spotřeby 2,0 l benzinu na 100 km.

Nejde ale pouze o pohonné ústrojí. Díky použití kompozitních materiálů je 208 HYbrid FE o 20 % lehčí, než konvenční dvěstěosmička. Současně má vůz aerodynamický bodykit včetně výrazně odlišné zadní části, kamery místo zpětných zrcátek, speciální design litých kol a odstraněné kliky dveří, což mu zajistí o 25 % menší součinitel odporu vzduchu.

Další informace budou k dispozici patrně na IAA, je ale zřejmé, že se s výrobou zatím nepočítá, to ale může být už jen otázkou času...

Michal Fokt
Diskuze (11)
25. 9. 2013 19:32
Re: Proč dělají takové kroky
Asi jedinýmu současnýmu peugeotu by se to mohlo při špatném zacházení stát na 107ce. U ostatních je to celkem sc-fi
27. 8. 2013 14:56
Re: Proč dělají takové kroky
kterému Peugotu se ulomila klika?
27. 8. 2013 14:37
Re: Proč dělají takové kroky
Já jsem také vlastnil vozy Mazdy i Peugetu, ale musím říct, že mi víc vyhovuje Peugeot. Zatímco Mazda vyhrává kliše kategorie typu "s ochotou se vrhá do zatáček", tak zcela rezignuje na 500 km rychlou plynulou jízdu po dálnici. Zatímco po ní z Peugeotu vystoupíš OK, tak z Mazdy unavený jako vůl, protože 4 hodiny na tvrdém podvozku a s podprůměrným odhlučněním člověka odrovná.

Avatar - KANKUNEN
27. 8. 2013 14:13
Re: Proč dělají takové kroky
Je to tak mám obojí doma resp na firmě. Nechápu proč v PSA musí dělat vše nazlost a k tomu ještě ty plky v servise proč se to stalo. Zlomená klika od dveří znamená špatnou manipulaci, druhou rukou musíš před doklapnutím dveře přitlačit.
Avatar - del42sa
27. 8. 2013 12:51
Re: Proč dělají takové kroky
trefný komentář ;-) trochu nadhledu by neškodilo