Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 208 T16 a Sébastien Loeb: Francouzi se vrátí na Pikes Peak

Diskuze (1)

Na nejslavnější závod do vrchu, americký Pikes Peak, se vrátí jedna legenda: Peugeot.

Peugeot se chystá k velkému návratu. Na konci června se jeho nový speciál 208 T16 postaví na start slavného Pikes Peak International Hill Climb. Celosvětově nejslavnější závod do vrchu se na dvaceti kilometrech šplhá do výšky 4300 metrů a letos se pojede už po jednadevadesáté.

Pro Peugeot to není žádná premiéra, v historii Pikes Peak je zapsaný už dvakrát: Francouzi vyhráli už v letech 1988 a 1989. Sérii šesti triumfů Audi tehdy narušil Ari Vatanen, na jeho vítězství o rok později navázal Robby Unser. Letos se Francouzi vrací a na start postaví legendu srovnatelnou s Vatanenem: za volant Peugeotu 208 usedne Sébastien Loeb.

Speciál 208 T16 má pochopitelně pramálo společného se sériovým hatchbackem. Nejblíž má k prototypům Le Mans série, ze kterých vychází použitá aerodynamická řešení. Rallyová 208 vznikla v dílnách divize Peugeot Sport v mimořádně krátkém čase, práce na vývoji byly zahájeny teprve loni v listopadu. Bližší detaily Peugeot tají, výkon motoru ale jistě dosáhne mnoha stovek koní – na Pikes Peak neplatí omezení a extrémní výkon je kvůli velké nadmořské výšce nezbytný.

Na Pikes Peak závodil Peugeot už se dvěma stroji. Nejprve to byl 205 T16, postavený na základě speciálu pro skupinu B, posléze již zmíněný 405 T16. Ten je společně s Ari Vatanenem také hlavní hvězdou krátkého filmu Climb Dance.


Diskuze (1)
15. 4. 2013 18:32
zimni radovanky
to auto chci na zimu, budu moct jezdit rychle a pritom budu delat spolecnosti sluzbu, ze odklidim snih >:D