Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot postavil speciálně pro Top Gear koncept 3008 pro dobrodruhy

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Vzhledem k absenci pohonu všech kol je Peugeot 3008 považován spíše za městské SUV, po pár úpravách se s ním však dá zažít i zajímavé dobrodružství mimo civilizaci.

Francouzská automobilka v současnosti nabízí poměrně bohatou paletu stylových SUV, vydat se s nimi do terénu by však riskoval jen málokdo z nás. Speciální koncept Peugeotu 3008, který vznikl speciálně pro Top Gear magazín, je však jasným důkazem, že k zábavě mimo civilizaci nepotřebujete nutně pohon všech kol.

Základem konceptu se stal Peugeot 3008 GT Line s 1.6 litrovým motorem pod kapotou. Aby si však dokázal poradit i s lehčím terénem, dostal od automobilky pár vylepšení. Tím zřejmě nejdůležitějším byly terénní pneumatiky Cooper AT3, které jsou obuty na odolných ocelových ráfcích. Podvozek dostal dodatečnou ochranu, včetně odolného krytu pod motorem, díky kterému snesl i trochu hrubšího zacházení.

V přední části hliníkového střešního nosiče Rival je instalována výkonná LED světelná rampa, která zajišťuje dostatek světla i na neoznačených cestách. Většinu střechy ale zabírá střešní stan ARB Simpson, který umožní snadné a rychlé nocování prakticky kdekoliv. Na víku kufru je pak umístěn ještě nosič na kolo, které nabízí další možnosti dobrodružství na cestách.

David Peel, výkonný ředitel britského zastoupení Peugeot, o jedinečném konceptu dobrodružného Peugeotu 3008 prohlásil: „Tento jedinečný model ukazuje praktičnost a terénní schopnosti našeho nejprodávanějšího SUV. Jen s minimálními modifikacemi dokázala 3008 překonat i náročnější terén, kde prokázala efektivnost systému Advanced Grip Controll a ukázala svůj skutečný outdoorový potenciál.“  

Náročnějším terénem přitom Peel nemyslel jen okresky anglického venkova, ale rozbahněné cesty Vietnamu. Top Gear se totiž s jedinečnou 3008 vydal na ikonickou Ho Či Minovu stezku, jejíž severní část prý s Peugeotem úspěšně zdolal. V galerii si pak můžeme prohlédnout i pár fotografií z jejich cesty.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

8. 8. 2019 08:55
Re: To je PR Peugeotu?
:yes: To se mi snad zdá ;-) To jim snad nemůže nikdo "sežrat" ... i když já se už ničemu asi nedivím ;-\
Avatar - xxc
7. 8. 2019 19:34
Re: To je PR Peugeotu?
ved presli polovicu vietnamu, tak co? aj vo vietname su urcite cesty
Avatar - kari.laz
7. 8. 2019 16:23
To je PR Peugeotu?
Takže tu máme předohrab s jedna šestkou a je to auto pro dobrodruhy? No asi to bude dobrodružství se s tímto vydat jinam, než na polňačku :D
Ale z Ho*vna bič neupleteš. Proč se cpou tam, kde na to nemají "náčiní". Akorát pořád upozorňují na to, jak nedokážou poskytnout to, co většina konkurence.
Avatar - KANKUNEN
7. 8. 2019 16:01
Takže má ASR
:-[]