Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pick-up Day: Dodge Rampage Concept

Ondřej Láník
Diskuze (23)
DaimlerChrysler přivezl do Chicaga nový koncept, který přivádí neobvyklou variabilitu vozů MPV do třídy velkých pick-upů.

Kombinace šířky Dodge Ram s celkovou délkou Dodge Dakota, předním pohonem a nezávislým zavěšením kol zadní nápravy je podle představ amerických konstruktérů dobrým základem pro budoucí vozy tohoto segmentu. Nakupovat je mají Američané s rodinami a častou potřebou převážet objemný náklad nebo tahat těžký vlek.

Inovace se proto zaměřily na nové možnosti a řešení jak přepravit současně posádku i náklad. Uvnitř kabiny je místo pro pět cestujících na dvou řadách sedadel. Druhá řada je dělená a sklopitelná v poměru 60/40 a může být celá ponořena do podlahy. Jde tak vlastně o první aplikaci koncernového systému sklápění sedadel Stow 'n Go v pick-upu. Do podlahy lze navíc zanořit i sedadlo předního spolujezdce, což je také úplná novinka. Velkoprostorový automobil nepřipomíná koncept Rampage jen variabilitou interiéru, ale také druhou řadou bočních posuvných dveří. Nastupování do vozu usnadňuje absence B sloupku.

Za zadními sedadly je módní výklopné víko, které otevírá kabinu do nákladového prostoru a umožňuje přepravu velmi dlouhých předmětů. Zadní stěna uzavírající nákladový prostor může být využita jako nájezdová rampa třeba pro malý motocykl.

Pod kapotu studie se vešel osmiválec 5,7 HEMI se systémem vypínání válců MDS. Výkon je přenášen prostřednictvím automatické pětistupňové převodovky na přední kola. Vnější rozměry studie jsou 5149 x 2032 x 1887 mm, rozvor měří 3611 mm, automobil je prezentován na kolech o průměru 22 palců, obutých do pneumatik Good Year 305/50 R 22.

Ondřej Láník
Diskuze (23)