Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pick-up, který pokoří i sporťáky? Roush F-150 Nitemare se chlubí extrémní akcelerací

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Když se řekne pick-up, většina z nás si představí pracovní stroj. Pro Američany se však jedná o univerzální řešení, které by mělo nabídnout prostor, vysokou nosnost, komfort a v neposlední řadě i pořádný výkon. 

Jedním z nejznámějších výkonných pick-upů je Ford F-150 Raptor, nyní však na scénu přichází i značka Roush, která se chlubí údajně „nejlépe akcelerujícím produkčním pick-upem na světě“. Základem modelu Nitemare je sice také Ford F-150, díky komplexní úpravě však nyní nabízí podstatně vyšší výkon.

Pod kapotou je ukryt 5.0 litrový motor V8, který byl osazen kompresorem Roush TVS R2650 a novým sáním s výkonnějším filtrem pro vyšší přísun vzduchu. Úpravou prošla i řídící jednotka a výfukový systém, který nyní vydává naprosto fenomenální zvuk. Výsledkem je celkový výkon 659 koní a točivý moment 826 Nm.

Roush F-150 Nitemare je dostupný ve dvou karosářských variantách: Supercrew nabídne klasickou čtyřdveřovou kabinu a akceleraci z 0 na 96 km/h zvládne za 4,1 sekundy. Dvoudveřová varianta Regular Cab se však z 0 na 96 km/h dostane už za 3,9 sekundy, čímž se blíží teritoriu, kde se dříve pohybovaly supersportovní stroje.

Úprava přitom není jen o brutální síle a přidávání koní. „Přidat autu syrový výkon je jedna věc, skutečně ho technicky vyladit je však něco jiného,“ dodává Jack Roush Jr. „S výkonem 650 koní nabízí Nitemare výkon jako žádný jiný truck a stále si přitom zachovává spolehlivost a vybraný pocit, jaký byste očekávali od jakéhokoliv jiného vozu Roush.“

Video se připravuje ...

Nabízí se však otázka, jak dlouho si Roush svůj rekord udrží. Při srovnávání časů akcelerací totiž Roush vycházel z dat publikovaných předními auto-magazíny. Dosud nikdo však zatím netestoval pick-up Hennessey HPE750, postavený opět na základu Fordu F-150, který by měl nabídnout výkon 767 koní, jak připomínají kolegové z Motor1. Souboj těchto pick-upů by tak měl být přinejmenším vyrovnaný, i když s výkonem o 117 koní vyšším se dá očekávat, že by Hennessey mohl být ještě rychlejší.

Nic to ale nemění na skutečnosti, že čas akcelerace z 0 na 96 km/h za 3,9 i 4,1 sekundy je na velký americký pick-up zkrátka něco neuvěřitelného. Roush Nitemare byl přitom obut na standardních silničních pneumatikách Continental, oproti sériovému modelu neměl žádné úpravy a časy byly měřeny pomocí zařízení VBOX.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - m.z.
14. 7. 2019 22:39
Re: F150 pokoří i sporťáky?
Když se dají velké brzdy, tak mnoho závodníků jen čučí :D

Teprve s kompresorem je to ta pravá Amerika.
14. 7. 2019 17:33
Re: F150 pokoří i sporťáky?
Asi ti rozumím, ale výkon u pickupu je o něčem jiném než závodit se sporťákama. Tj je to nesmysl :-)
14. 7. 2019 10:26
F150 pokoří i sporťáky?
Tak možná v přímce a do první zatáčky, pak zaúřaduje jeho vysoka hmotnost a težiště, výkon není všechno :D To je zas nadpis hodný Blesku :no: