Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina bude spolupracovat s... Íránskou automobilkou!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Italská designérská firma Pininfarina uzavřela dohodu s íránskou automobilkou Iran Khodro o vývoji modulární platformy pro výrobu nejméně čtyř modelů aut.

Hodnota tříleté dohody činí zhruba 70 milionů eur (1,9 miliardy Kč), uvedla Pininfarina, která proslula hlavně návrhy vozů Ferrari.

Pininfarina má podle dohody mít na starosti koncepci platformy, styl vozů, inženýrský vývoj a virtuální a fyzické ověření výroby, uvedla agentura ANSA. Generální ředitel Silvio Pietro Angari uvedl, že dohoda je dalším významným krokem v expanzi na trzích tzv. nové hedvábné stezky a v zemích Blízkého východu.

Íránský automobilový trh je největší na Blízkém východě. Automobilový průmysl je považován za největší neropný sektor v zemi, na hrubém domácím produktu se podílí téměř deseti procenty. V roce 2011 se v zemi vyrobilo 1,6 milionu aut, z toho zhruba polovinu vyrobila Iran Khodro, uvedl íránský zpravodajský server Tasmin.

Společnost Pininfarina byla založena v roce 1930. Firmu nejvíce proslavily návrhy vozů pro značky Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Ford či Cadillac. Pininfarina navrhla téměř všechny modely sportovních vozů Ferrari od počátku 50. let minulého století. Firma se však věnuje designu i v jiných oblastech než v automobilovém průmyslu. Navrhla třeba bytové domy, prodejní automaty nebo zubní kartáčky. V Česku je známá také tím, že navrhla design třetinkových skleněných lahví minerálních vod Mattoni a Aquila. Většinový podíl v ní vlastní indická průmyslová skupina Mahindra.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Stejsn
10. 5. 2017 10:14
A na tento člínek by mohl plynule navázat další,
o automobilovém průmyslu v Íránu, potažmo na Středním Východě. Situace tam je zajímavá a pro Evropana neprobádaná. V Egyptě se například v licenci vyráběly Fiaty pod značkou Nasr.