Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina Hyperion: Unikátní Rolls-Royce je na prodej

David Bureš
Diskuze (5)
Hyperion byl vyroben v jediném exempláři, jeho křivky navrhl Jason Castriota, tehdejší zaměstnanec studia Pinifarina.

Jeden z prodejců luxusních automobilů v Abú Dhabí v současnosti nabízí unikátní kabriolet Pininfarina Hyperion, který byl postaven v roce 2008 na základech Rolls-Royce Drophead Coupé. Cenu auta prodejce nezveřejnil, v roce 2009 však byl Hyperion prodáván za 4,5 milionu eur, což tehdy odpovídalo 119,5 milionům korun.

Automobil vznikl na přímou objednávku Rolanda Halla, britského sběratele aut značky Rolls-Royce. Ten na podzim roku 2007 kontaktoval Pininfarinu se žádostí o stavbu auta na základech Rolls-Royce. V létě 2008 byl Hyperion vystaven na přehlídce Concours d´Elegance v Pebble Beach.

Oproti originálu byla zadní sedadla u Hyperionu odstraněna a sedadlo řidiče posunuto o 400 mm směrem k zádi vozu. Také sklápěcí střecha je nová, stejně jako dvě přihrádky před čelním sklem, určené například pro lovecké pušky původního majitele vozu.

Karosérie je zhotovena z karbonu, přičemž na mnoha místech byly použity materiály, které se používají při stavbě jachet. Například dřevěné dveře byly zhotoveny specialisty na výrobu dřevěných součástí pro luxusní lodě.

Autorem křivek je tehdejší zaměstnanec studia Pininfarina, Jason Castriota. Ten v minulosti mimo jiné navrhl Ferrari 599 GTB Fiorano, Maserati GranTurismo nebo SSC Tuatara. Castriota je podepsán také pod Saabem PhoeniX, posledním konceptem této švédské automobilky.

Technické údaje nebyly nikdy zveřejněny, pod dlouhou kapotou nicméně pracuje zážehový dvanáctiválec o objemu 6,75 l. Ten v Dropheadu Coupé poskytuje výkon 338 kW (460 k) a točivý moment 720 Nm.

V řecké mytologii byl Hyperion jedním z Titánů, potomků matky země Gaie a boha Úrana.

David Bureš
Diskuze (5)
10. 4. 2012 12:25
chlap ma vkus!
kdo chce jedinecny roadster (nebo chce-li nekdo spyder) a vi, ze conti gtc v8 je masovka pro plebs, tak ten zaklepe v greenwichi (ct) u castriotu. vytecny dilo!!!
10. 4. 2012 10:55
Spíš než jako stylová úprava na zakázku....
mi to přijde jako nějaká ranná fáze konceptu:)
Avatar - Sonny Crockett
9. 4. 2012 13:43
Re: Čína
Je to takový zvláštní. Na druhou stranu když dostali zakázku naroubovat na ten klasickej obří hranatej gril vpředu něco jiného a hezčího, než zase klasickou velkou hranatou loď, tak to lépe asi dopadnout ani nemohlo. Takže v rámci možností asi splnili zakázku a o to jde. Na druhou stranu je zase fakt, že osobně se mi víc líbí už i ten doporučenej Rolls-Royce Phantom pohřebák tady vpravo u článku :-)
Avatar - Glaukos
9. 4. 2012 13:31
Re: Čína
no fuj, ale tvému příspěvku
9. 4. 2012 10:10
Čína
No fuj.
Vypadá to jak nějaká nepovedené čínská napodobenina.
Přijde mi, že na jakýkoli auto šáhne Pininfarina, tak ho zkazí. viz. Ferrari FF a další a další vozy :no: