Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Recyklujte s Volvem! V roce 2025 bude 25 % plastů třeba z rybářských sítí...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Nejméně 25 procent plastových komponentů v osobních vozech švédské automobilky Volvo by od roku 2025 mělo být z recyklovaných materiálů. V současné době je tento podíl pětiprocentní.

Plány automobilky, kterou vlastní čínská společnost Geely, ocenila OSN, píše agentura Reuters.

Recyklované plasty, například z rybářských sítí nebo starých lahví, použité v palubních deskách nebo kobercích podle ředitele firmy pro udržitelný rozvoj Stuarta Templara neovlivní bezpečnost. V současné době Volvo o svých plánech jedná s výrobci plastů. V loňském roce automobilka prodala 570.000 osobních automobilů.

Automobilka představila zkušební model svého hybridního SUV XC60 T8, který podle ní vypadá shodně se stávajícím automobilem s tím rozdílem, že některé plastové díly byly vyrobeny z recyklovaných materiálů. Kupříkladu v koberci jsou vlákna vyrobená z PET lahví, staré autosedačky Volva byly použity v materiálech pohlcujících pod kapotou zvuk a ve středovém panelu mezi sedadly řidiče a spolujezdce jsou zase lana a rybářské sítě.

Řada velkých společností se snaží nezatěžovat životní prostředí tím, že navrhují plasty, které lze po použití recyklovat. Volvo jde v tomto směru o krok dál, což oceňuje OSN. "Pokud je nám známo, je to první pokus použít odpad jako surovinu ve výrobě nového vozidla," řekl vedoucí Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) Erik Solheim.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
20. 6. 2018 07:49
Re: Kam sa hrabe volvo
No, tá Lada Vesta ešte v pohode, to si asi zatiaľ nesedel v Daciách a P301/Celysee >:D
Avatar - Hammunasakra
19. 6. 2018 14:34
Re: Bravo Volvo
:yes: :-!
Avatar - _Karel_
19. 6. 2018 13:46
Bravo Volvo
bez ironie. My jako lidstvo jsme odporný dobytek, moře je plné odpadků, recyklace to sice asi nezachrání, ale i tak tomu tleskám.
19. 6. 2018 10:19
Kam sa hrabe volvo
Minule som sedel v lade vesta a ta musi mat snad 200% plastov interieru recyklovanych podla toho ako to vyzeralo.
Avatar - rokyta.p
19. 6. 2018 09:26
PET
Hlavně recyklovat PET lahve a plastové obaly :yes: ale recyklát se přidává už mnoho let, jde jen o ty procenta, zda 10 - 20 - 30%