Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poctivý offroad, který byste nečekali: Lamborghini skutečně zvažovalo moderní Rambo Lambo

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Vzniklo jich jen pár a dnes jde o nesmírně ceněné kousky. Řeč je o Lamborghini LM002, unikátním terénním projektu italské značky. A vedení prozradilo, že ve hře byl i vznik moderního nástupce.

Když se řekne SUV Lamborghini, jako první se vám jistě vybaví Urus. Sportovně-užitkový vůz, na kterém italská značka dělala několik let, aby vyhověla přáním svých zákazníků. Jenže auto s terénními předpoklady stavěla automobilka dávno před ním.

Konkrétně již v osmdesátých letech, kdy Lamborghini laborovalo s prvními offroadovými prototypy. Do sériové produkce se v roce 1986 dostalo až provedení LM002. Poháněl jej 5,1litrový dvanáctiválec, se kterým vůz na stovku zrychloval 8,5 sekundy a uměl maximální rychlost 210 km/h. Vozy obouvaly speciální pneumatiky Scorpion od Pirelli.

První exemplář zamířil do garáže marockého krále, 300 kusů si objednala Saúdská Arábie, dalších 60 americká armáda (odtud pramení označení Rambo Lambo). Nakonec byla produkce zredukována na 328 kusů a skončila v roce 1992. Spekuluje se také o na zakázku zhotoveném provedení 6x6 pro neznámého miliardáře, avšak vůz fakticky nikdy nikdo neviděl.

Se zajímavou informací teď přišel šéf automobilky Stefano Domenicali. Ten totiž přiznal, že si italský výrobce pohrával s myšlenkou postavení novodobého nástupce, jenž by kráčel ve šlépějích LM002. Nic víc lídr značky neprozradil a neodpověděl ani na otázku, zdali je taková možnost stále ještě ve hře.

Čistokrevný offroad by určitě dával smysl. Terénní vůz s takovým dvanáctiválcem pod kapotou by byl jistě vzácným zbožím. Vždyť originální LM 002 se dnes draží za neskutečné peníze, a jak ukazuje trend posledních let, hodnota stále stoupá. Zákaznická základna by se tedy rozhodně našla.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme