Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podíl dieselů by v Česku mohl klesnout až ke 20 procentům. Před dvěma lety to bylo 38 procent

Diskuze (42)

Podíl nových aut s dieselovým motorem prodávaných na českém trhu by se mohl během příštích tří let snížit až ke 20 procentům ze stávajících 28 procent.

Ještě v roce 2017 to přitom bylo 38 procent, tedy o deset procentních bodů více. ČTK to řekl partner EY pro automobilový průmysl Petr Knap.

"Myslím, že další pokles k úrovni 20 procent je velmi dobře možný. Jednak jsme už viděli podíl 24 procent před 15 lety a cejch špinavého pohonu dieselu po aféře dieselgate také dlouho zůstane," uvedl.

Podle Knapa je také vidět, že řada zejména menších modelů se již od loňska nenabízí v naftovém provedení, protože se vývoj dieselových agregátů pro ně s ohledem na stále přísnější emisní normy nevyplatí. V neposlední řadě také alternativní pohony budou postupně pomalu zmenšovat zatím zcela dominující podíl klasických spalovacích motorů.

"Nicméně v provozovaných autech a dovážených ojetých stále bude mít naftový pohon silné zastoupení, takže budu velmi dlouho trvat, než uvidíme podstatnou změny v celkovém provozované flotile v ČR," dodal. Výraznější změna struktury prodejů čeká značky, které dosud byly v prodeji dieselů úspěšné, tedy například Volkswagen nebo PSA.

Podle Svazu dovozců automobilů se v prvním čtvrtletí podíl benzínových vozů zvýšil o pět procentních bodů na 70 procent, naopak podíl nafty o čtyři body klesl. Zbytek připadá na LPG, CNG a elektrické vozy.

Diskuze (42)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
23. 4. 2019 18:38
Re: Popel
Děkujeme za další popis toho, že neumíš ovládat auto. Cukání jsem s benzinovým motorem zažil jednou - když jsem se poprvé v životě rozjížděl se Škodou 120.
Avatar - Beefcake
23. 4. 2019 17:29
Re: nevýhody dieselu
A este ked sa im umelo dorobi zvuk generatorom - uplna parada >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
23. 4. 2019 17:21
Re: Popel
O svátcích jsem se potěšil ujetými 900km se starým Passatem 1,9TDI PD 96kW. Na dálnici tachometrových 140kmph, celkově reálný průměr 6,2l/100km :yes: Auto s motorem, který táhne a hlavně - necuká! :-)
Avatar - Ada je zase tady
23. 4. 2019 17:06
Re: Benzín alebo diesel?
Diesel je samozřejmě vždy lepší motor pro normální auto. Ovšem uhrovatí výrostci to vidí jinak. S dieselem se lépe jezdí. S benzínem se lépe jezdí (resp. si to myslí) jen těm, kteří mají pocit, že jejich pohyb po silnici je forma závodění. :-! Důležité ale je, že pokud má lidstvo přežít, musí nutně něco udělat s CO2! A to bude znamenat nekompromisní zákaz zážehových motorů. :-!
23. 4. 2019 16:06
Re: Většinou bych volil benzínový motor
Pro někoho kdo najede pouze 20.000 km/rok nemá cenu kupovat diesel. To platilo, platí a paltit bude. Vzdyť to je denní dojíždění do práce pouhých 25 km tam a 25 zpět + nějaké ty nákupy atd.