Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podvádí automobilky při nárazových testech? Euro NCAP řeší podezřele označené díly

Stanislav Kolman
Diskuze (32)
Některé automobilky se dostávají pod drobnohled společnosti Euro NCAP. Té se nezdá, že jsou vybrané díly testovaných prototypů označené nápisem „jen pro crash testy“.

Společnosti Euro NCAP a Thatcham Research přichází s informací, která může hodně zamíchat s posledními výsledky nárazových testů. U některých vozů totiž byly airbagy a systémy Isofix označeny nápisem „pouze pro crash testy“. Znamená to, že by si automobilky chtěly vysloužit lepší hodnocení a k testům záměrně dávaly bezpečnější prototypy, než jakými vozy ve skutečnosti jsou?

„V poslední době jsme na vozidlech našli komponenty označené nápisem: pouze pro crash testy Euro NCAP,“ prozradil Matthew Avery, šéf britské výzkumné společnosti Thatcham Research. Stejný člověk dále prozradil, že nápisy se objevily na autech několika různých značek. Tvrzení potvrdili i zástupci Euro NCAP, kteří uvádí, že si všimli podezřelých nápisů na airbazích či předních sedačkách.

Nejde však o nějaké nárazové proklepnutí aut. Společnost Thatcham si automobily po nárazových testech bere do svých rukou pravidelně a pečlivě zkoumá jednotlivé komponenty. Značky to vědí, tudíž by bylo velmi divné, kdyby na nasazení jiných dílů takto upozorňovaly.

Matthew Avery si ale stojí za svým: „Někdy jsme prohlíželi auto a na zadní straně některých dílů jsme si všimli těchto nápisů. Hlavně u airbagů to bývá velmi časté, což je velmi, velmi podezřelé.“

Společnost, která na problém upozornila, přiznává, že většina těchto komponent pochází od třetích stran. Vyjádření však žádá od samotných automobilek, které vozy k testům dodávají. Ty už poskytly řadu více či méně důvěryhodných vysvětlení.

Jedno takové od nejmenované automobilky zveřejnili i zástupci Euro NCAP. V něm stojí, že nápisy slouží jako interní referenční označení. Výrobní procesy a termíny testů jsou totiž striktní a značky chtějí nárazové zkoušky stihnout včas, tudíž se takto snaží maximalizovat rychlost stavby celého auta.

„Všechny případy, na které jsme přišli, pečlivě sledujeme. Můžeme požádat o návštěvu továrny, dodavatele náhradních dílů či automobily znovu otestovat,“ stojí v prohlášení Euro NCAP. Žádné definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo. Zástupci dále říkají, že pravidelné audity nikdy neprokázaly, že by se některá z automobilek rozhodla své auto pro crash testy úmyslně „vylepšit“.

Stejného názoru je i Mike Hawes, generální ředitel společnosti automobilových výrobců (SMMT). „Od takového podezření se distancujeme. Neexistují žádné důkazy o nesprávných postupech v testování bezpečnosti,“ říká s tím, že nápisy na jednotlivých dílech vozu jsou každodenní součástí výrobního procesu. „Podezřívavé poznámky nejsou odůvodněné, vždyť bezpečnost je pro automobilismus prioritou číslo jedna,“ řekl dále.

„Před zahájením sériové produkce je nutné určit komponenty, které jsou z hlediska bezpečnosti kritické. Výrobce posléze může snadněji zkontrolovat, že jde o díl nejnovější specifikace. V žádném případě na tom není nic neobvyklého,“ dodal Hawes.

A co na to Matthew Avery? „Jsem si jistý, že 99 případů ze sta má pro toto označení legitimní důvod. Zároveň si ale myslím, že jsme neviděli všechno. Určitě jsou věci, které se nám zjistit nepodařilo.“

Stanislav Kolman
Diskuze (32)
13. 10. 2018 06:04
Re: Stejně už Euro NCAP nevypovídá o ničem,
To ja viem. Preto som spomenul Volvo, ktoré si na tom zakladá. Asi ako jediný zvädli small overlap aj na modeloch, ktoré boli navrhnuté dávno pred zavedením toho testu. A zvládli by to aj ich Európske modely, lebo šikmú výstuhu nad kolesom používajú už roky globálne
Avatar - wakantanka
12. 10. 2018 19:01
Re: Stejně už Euro NCAP nevypovídá o ničem,
Asi zle citas co pisem vyssie. Je myslim dost dlho zname z minulosti a neverim velmi ze dnes je prax ina, ze pre US trh sa pridavali vystuhy, skrtili motory, pridavala vybava ci katalyzatory. To jest vo vacsine pripadov nema test IIHS velku vypovednu hodnotu vo vztahu k tomu co jazdi v EU.
11. 10. 2018 23:52
Re: Stejně už Euro NCAP nevypovídá o ničem,
To som nikde netvrdil. Poukazoval som hlavne na to, že zmizli detaily výsledkov čo nahráva manipuláciam.
No a ďalšia vec je, že keď niekto šidí na trhu, kde sa súdia aj za to, že pneu nie je dosť čierna. Tak si ťažko získa moju dôveru na trhu kde sankcie pre automobilky prakticky neexistujú. Nehovoriac o tom, že pre BMW je USA kľúčový trh a napriek tomu v 2016 ešte mnohé modely nedali výsledky ako o dekádu staršie Volvá. Pokojne môžeš veriť tomu, že v EU predávajú pevnejšie auta. Ale pre slepú vieru už zomrelo dosť ľudí
11. 10. 2018 12:50
Re: Stejně už Euro NCAP nevypovídá o ničem,
Vypovídá, podívejte se na úroveň ochrany posádky, tam přece počet hvězd nehraje roli.
Avatar - beibej
11. 10. 2018 11:48
Re: mno
a jak je tedy možné si tyto auta z běžného trhu označovat předem: pouze pro ncap crash test? >:-[]