Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pohonné hmoty budou od října nově značeny: Pozor na písmeno B!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Kvůli jednotnému značení motorových paliv, které začne platit v celé EU od 12. října, budou stojany i tankovací pistole na všech čerpacích stanicích v ČR označeny novými symboly.

Příslušné značky ponesou na krytu od nádrže také nově vyrobená auta. Informovali o tom na tiskové konferenci zástupci tuzemských automobilek a petrolejářů.

Paliva budou od poloviny října rozdělena do tří skupin. Benzinová ponesou označení v kruhu, naftová paliva ve čtverci a plynná v kosočtverci. Písmena v uvedených symbolech budou značit typ biosložky, číslo podíl biosložky. "Nejedná se o velké změny, dosavadní označování si čerpací stanice mohou ponechat, musí však dodržet i ta nová," řekl výkonný ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl. Starších vozidel se označování týkat nebude, dodal. Značky by se v budoucnu měly dále rozšiřovat podle vývoje alternativních pohonných hmot.

Předseda SČS - Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček uvedl, že změny by měly odstranit případy, kdy mají pohonné hmoty v různých zemích EU různá označení, což může být pro spotřebitele matoucí. Podle něj je v Česku zhruba sto případů ročně, kdy motoristé příslušné palivo zamění za jiné.

Podle petrolejářů budou tuzemské čerpací stanice připraveny do konce září. Splnění povinnosti bude následně kontrolovat Česká obchodní inspekce.

Nejčastěji využívaná paliva v Česku Natural 95 a Natural 98 budou budou vedle starých názvů nově označována jako "E5", klasický diesel motoristé najdou pod značkou "B7". Označení plynných paliv se bude shodovat se současnými zkratkami.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
16. 8. 2018 12:28
Re: z článku jsem se nedozvěděl
Tohle by me taky zajimalo... Na znackach je podil bioslozky, ale kde jsou informace o vlastnostech paliva, dulezite pro provoz motoru?
Avatar - Beefcake
14. 8. 2018 20:06
Re: Kosostvorec?
V kosostvorci by podla spravnosti mala byt nafta :-)
Avatar - Beefcake
14. 8. 2018 20:05
Re: Naštěstí
To je chyba, lebo Verva 100 je jeden z najlepsich benzinov, co sa da kupit >:D
A toto je tam dolezite: "VERVA 100 neobsahuje klasický biolíh, ale je na bázi ETBE (etyltercbutyléter). ETBE má příznivý vliv na výhřevnost paliva, lepší oxidační stabilitu a neváže na sebe vodu, která negativně působí na výkon motoru a korozi.".
Avatar - beibej
14. 8. 2018 19:39
z článku jsem se nedozvěděl
jak poznám z označení E5 jestli jde o 95 nebo 98. :no:
14. 8. 2018 18:53
Re: a co paliva bez bio složky?
Jedine palivo bez podložky jsou státní hmotne rezervy prodavane kvůli blížící se expiraci u eirooilu, jinak se palivo bez bioslozky prodavat ani nesmí.