Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokus o sabotáž elektromobility? První Toyota na baterky tak opravdu může působit

redakce AUTO.CZ
Diskuze (43)

Největší automobilka světa má s baterkami v autech velké zkušenosti, nejradši je však páruje se spalovacími motory. Jak to vypadá, když spoléhá jen na elektřinu, ukazuje nová Toyota bZ4X.

V posledních letech se pověst Toyoty dost obrátila. Dříve byla díky svým hybridům oblíbencem ekologicky zaměřených lidí a Priusem jezdily i hollywoodské celebrity. Od 90. let značka experimentovala i s elektromobily, na druhé generaci elektrické RAV4 dokonce spolupracovala s Teslou. Jenže dnes to naopak vypadá, že se Toyota elektromobilům brání a snaží se zuby nehty držet spalovacích motorů a hybridů a od nadšených ekologů za to schytává jen příkrá slova.

Předloni ale Toyota na náš trh konečně uvedla svůj první elektrický vůz určený pro Evropu a postavený na novém základě. Crossover bZ4X byl vyvinut ve spolupráci se Subaru a dočkal se už i luxusnější verze v podání Lexusu. Z počátku se však potýkal se softwarovými a dalšími problémy. Než se dostal do rukou novinářů to proto dost trvalo. Recenze na elektrický crossover bZ4X ovšem nejsou příliš nadšené, a týká se to třeba spotřeby nebo nabíjení. Ve videu jsme se proto podívali na pozitiva i negativa prvního seriozního pokusu Toyoty o vstup do elektrického světa.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (43)

Doporučujeme

10. 2. 2024 07:48
Re: Nadseny ekolog?
takychto sracov maju vsade a vy ich mate tiezcelkom pozehnane. Len pravda ze u nas je ich o cosi viac. To ale stale neznamena, ze nie su uplna spodina spolocnosti
3. 2. 2024 12:33
Proč nepravdivý nadpis článku?
Hodně divný nadpis, když první elektrická Toyota byla představena před cca 2lety pod názvem Bz3x.. Pravda, že po představení cca půl roku nebyla prodávána, protože ji upadávala kola, ale to nemění nic na tom, že Bz4x opravdu není první elektromobil Toyoty.
Avatar - twistedTSD
31. 1. 2024 17:09
Re: Nadseny ekolog?
Jeden by řekl, že o ukončení bojů hlavně rozhoduje ten, kdo útočí. Ale Slováci holt ten morální kompas v těžkých časech mívají dost pomotaný.
Avatar - twistedTSD
31. 1. 2024 16:25
Re: Toyota
Hybrid nejen stačí, hybrid je lepší.
Avatar - Zetti
31. 1. 2024 10:31
Re: Re: Smazaná recenze
Jizdnim vlastnostem auta neni skoro co vytknout. Taky ani nevytykam. Tim ale plusy končí. Vsecko to jsou dnes notoricky znamy veci