Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polestar chce stavět i rychlá SUV, jako první zřejmě upraví Volvo XC60

David Bureš
Diskuze (0)
V souvislosti s Polestarem se v minulých měsících mluvilo hlavně o chystaném hot hatchi. V plánech jsou ale také rychlá SUV.

V létě jsme vám ukázali možnou podobu Volva XC90 ve sportovní verzi Polestar z pera nezávislého designéra skrývajícího se pod přezdívkou X-Tomi. To jsme ještě nevěděli, že by se takové auto mohlo stát skutečně realitou.

Majitel firmy Polestar Christian Dahl v rozhovoru pro australský server Drive potvrdil, že tento dvorní úpravce vozů Volvo chystá rozšířit svoji nabídku také o vozy SUV. „Nyní jsme věrohodní díky motorsportu a sedanům, proto si myslím, že můžeme se značkou expandovat do segmentu SUV,“ řekl Dahl.

Dahl tvrdí, že jako první by Polestar mohl upravit model XC60 a poté XC90. To naznačuje, že by se varianta Polestar mohla stát jakousi rozlučkovou edicí současné XC60. Automobil se totiž v roce 2017, nebo o rok později dočká nové generace, zatímco větší XC90 prochází mezigenerační výměnou v letošním roce.

Pod kapotou rychlých SUV se podle všeho objeví dvoulitrové čtyřválce, ostatně víceválcové jednotky Volvo už ani nechce nabízet. Jednotky budou i u Polestaru patrně kombinovány s elektromotorem. Majitel Polestaru tvrdí, že díky takto malému motoru bude v karoserii dostatek místa pro možné výrazné upravení zavěšení auta. „Bude to fantastický podvozek,“ tvrdí o nové platformě SPA Dahl.

Firma Polestar v současnosti nabízí pro vybrané modely značky balíček softwarových úprav motoru pro vyšší výkon a točivý moment. Vedle toho však nabízí i sedan S60 Polestar a od něj odvozené kombi V60 Polestar, které se dočkaly výraznějších úprav. Vedle příchodu SUV se dlouho hovoří o výrobě hot hatche V40 Polestar, rychlé verze by se ale mohl dočkat i velký sedan S80.

S60 a V60 od Polestaru dnes používají třílitrový šestiválec o výkonu 257 kW, aktuálně se ale pracuje na jejich modernizované variantě. Ta v rámci downsizingu dostane přeplňovaný dvoulitr z nové rodiny motorů Drive-E, který během testů ukázal, že je možné jej vyladit na 335 kW.

David Bureš
Diskuze (0)