Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie převlékla staré služebáky do nových barev, včetně Rapidu a Žigulíka!

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Od vzniku Československa, respektive samostatného Česka, jezdili policisté v různých strojích s různou grafikou. Nyní ale část historických strojů oblékla moderní stejnokroj.

Historie policejního sboru, respektive jeho oficiálního názvu, od vzniku samostatného Československa je poměrně komplikovaná a pro nás vlastně možná až zbytečná. S barvami policejních aut je to ale o poznání snazší, protože zas tak moc jich v historii nebylo.

Pamětníci a milovníci starších barevných filmů si možná vzpomenou, že po druhé světové válce měly policejní vozy modrou barvu s bílým pruhem. Ostatně do modra byly i policejní uniformy. Modro-bílé zbarvení zbarvení policejních vozů však připomínalo bílo-modré zbarvení mlékárenských cisteren, což policistům vyneslo nelichotivou přezdívku „mlíkaři“. Tato barva zdobila například vozy Škoda 1000 MB.

Od roku 1975 pak policisté, tehdy vlastně příslušníci Veřejné bezpečnosti, začali fasovat žlutobílé vozy s výrazným písmeny VB na bocích a kapotě. Ostatně tato barevná kombinace je k vidění v celé řadě filmů, kde zdobí staré Škodovky, Žigulíky nebo Volhy.

Video se připravuje ...

S koncem komunistického režimu zanikla i Veřejná bezpečnost a vznikla Policie České republiky. Od roku 1991 pak policisté začali fasovat automobily s bíle lakovanou karoserií, kterou zdobily zelené pruhy a nápisy Policie. Ostatně mnoho z nás si tuto kombinaci pamatuje na Favoritech, Feliciích nebo Octaviích. Občas ale zdobila i exotické vozy, jako Lada Niva, Ford Ranger nebo první dálniční „stíhače“ Ford Mondeo ST220.

Od roku 2008 pak policie přešla na současný typ designu policejních vozidel, tedy se stříbrně lakovanou karoserií a žluto-modrými reflexními doplňky. Tato barevná kombinace už se přitom objevila na skutečně pestré škále vozů. Kromě klasických modelů Škoda Octavia nebo Kodiaq můžeme zmínit například Hyundai Tucson, Volkswagen Amarok nebo Transporter.

Řada z nás si však toto zbarvení spojuje i s poněkud kontroverznějšími vozy ve službách policie ČR. Jistě není potřeba připomínat první koketování policistů s hybridními a čistě elektrickými vozy BMW, tedy konkrétně BMW i3 a BMW i8. Zejména druhé jmenovaný sporťák pak nedopadl zrovna slavně.

Výrazné zbarvení však nesly i speciály značky Audi a BMW vyšších řad, určené hlavně jako doprovodná vozidla. V minulém roce navíc policie zakoupila i několik pancéřovaných vozů Toyota Land Cruiser, které rovněž zdobí tato barevná kombinace. Proč ale vlastně děláme takovou sondu do historie?

Důvodem je facebooková stránka Policie České republiky, kde se dnes objevily snímky starších vozů, využívaných policejními sbory za dob Československa i samostatného Česka, které nesou moderní zbarvení. Krom ještě relativně nedávno používané Škody Felicie v galerii nechybí ani Škoda Favorit, Škoda 120, Škoda Rapid nebo Škoda 1000 MB.

Ze zahraničních vozů, teda vlastně jen východních, pak grafici oblékli do nového služebního stejnokroje klasický Trabant, VAZ 2107, Volhu GAZ 24 nebo Ladu Niva. Všechny vozy přitom zdobí jak nová barevná kombinace, tak moderní majáky.

Podle nás jde o vydařený vtípek a výsledky jsou skvělé. Dejte nám schválně do komentářů vědět, který z tradičních strojů se vám v novém kabátu líbil nejvíc.

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - Dinar
28. 4. 2021 08:24
Re: Policajti.....
Asi tak. :yes:
28. 4. 2021 08:17
Re: Volga najlepsia
Ničomu to nesedí.
Avatar - 3_diamanty
28. 4. 2021 06:30
Volga najlepsia
Rapidu a trabantu to uz ale moc nesedi...
Avatar - petr petrumr
27. 4. 2021 19:25
Re: A co to ještě otočit?
NE, protože bílo-žlutý jsou taxi a ty by je mohli zažalovat.
27. 4. 2021 17:56
A co to ještě otočit?
Nechce se někdo z pánů grafiků vyřádit a udělat opak? Obléknout nové Octávky, Passaty nebo Amaroky do žluto-bílého kabátu VB? To by mohlo taky vypadat zajímavě, co říkáte??