Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policisté z Pardubického kraje začali vážit kamiony

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Policie uvedla v Opatovicích nad Labem do provozu speciální vozidlo Mercedes-Benz Sprinter na vážení kamionů.

Automobil i se zařízením stál 3,3 milionu korun, z toho 2,5 milionu na něj přispěl Pardubický kraj. Policisté v kraji dosud vlastní vozidlo na kontrolu nákladních automobilů neměli.

"Je nám jasné, že nešvar s přetíženými vozidly zcela neodstraníme, ale dali jsme policii alespoň nástroj na kontrolu řidičů a dopravců, který dosud neměla," konstatoval hejtman Martin Netolický.

Skříňové vozidlo a váhy zakoupilo hejtmanství již v roce 2012. Podle šéfa krajské policie Radka Malíře dlouho trvala výběrová řízení na vybavení automobilu a zároveň samotná instalace zařízení, které vyhodnocuje data z elektronické mobilní váhy. "Žádné lhůty jsme nenatahovali zbytečně. Výběrové řízení trvalo asi půl roku a dalších půl roku trvalo, než se realizovalo vybavení vozu," řekl Malíř.

Krajští policisté si dosud půjčovali dvě speciální vozidla od Centra služeb pro silniční dopravu, které je příspěvkovou organizací ministerstva dopravy. S novou skříňovou dodávkou Mercedes-Benz Sprinter budou dopravní policisté podle Malíře vyjíždět téměř denně. Mají vytipováno asi deset míst v kraji. Vozidlo budou obsluhovat tři policisté, školení má celkem osmnáct policistů.

"Preventivní efekt to stoprocentně mít bude. Tím, že jsme si vozidlo pořídili, dáváme jasný signál, že nechceme, aby přetížená vozidla ve špatném technickém stavu jezdila po silnicích Pardubického kraje," dodal Malíř.

Zhruba 30 procent v kraji zkontrolovaných kamionů má těžší náklad, než smí mít. První zvážený kamion přetížený nebyl - s obří cisternou Aleš Pekárek vyrážel do francouzského Lionu. Celkovou váhu naloženého vozidla 48 tun nepřekročil. "Dávají nám tříprocentní toleranci, většinou se do toho vejdu. V chemičkách se nakládá podle hustoty kapaliny, což zhruba odpovídá nějakým litrům a někdy to může být trochu víc," řekl řidič kamionu.

Váhy policisté položili na rovnou a nepoškozenou silnici. Jakékoliv nečistoty museli nejdřív odstranit, aby zařízení nevykazovalo při vážení odchylky. "Jsme vybavení nejen na vážení kamionů, kontrolujeme také technický stav vozidel, který bývá v poslední době dost alarmující. Sledujeme také dobu odpočinku posádek nebo přepravu nebezpečného zboží," prohlásil dopravní policista Pavel Hajdů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
7. 1. 2020 07:01
Přetížení
Já bych se klidně nechal zvážit. Kamion nikdy nemám přetížený. Něco jiného je, když jezdíte s firemním autem, nebo máte auto vlastní. Já jsem si koupil kamion od https://www.tircentrum.cz/ a nebyla to zrovna nízká investice, takže si nehodlám svůj kamion hned zničit. To radši vydělám trochu míň peněz, ale nezničím si vůz a nezaplatím pokutu za přetížení.
Avatar - Iv8
6. 2. 2014 09:42
Re: Lion
Máš pravdu, úroveň gramotnosti je zoufalá. Ale napadlo mne dát tam ještě jedno i a pomlčku (li-ion) když už se zde objevil i článek o hořícím telefonu. :-) Na serveru o autech.
6. 2. 2014 09:36
realita
Zajimalo by me, jak se postupuje v pripade, ze je rozkol mezi merenim na teto vaze a vaze v kabine ridice - vetsina modernich kamionu + naves maji vahy a vidi je ridic v kabine. Dost casto se pak ukaze, ze policie mela spatne nastavene vahy, nepostupovali podle navodu atd.
Pretezovani kamionu je problem hlavne vnitrostatni prepravy, mezinarodni se defacto netyka.
5. 2. 2014 22:04
Lion
Panebože to už nemají autoři alespoň základní vzdělání. "Lion" může napsat fakt jenom ..... :no: :no: (příště napište Pařýž ;-) )
Avatar - Pepa_007
5. 2. 2014 21:17
??????
Co na tom autě stojí 3,3 milionu korun????? Dodávka a obyčejná mobilní kalibrovaná váha.