Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 718 Boxster: Volkswagensche (+video)

Michal Fokt
Diskuze (150)
Porsche představilo omlazený Boxster. Má nové jméno, nové motory a poněkud "němečtější" vzhled. Sbohem, šestiválcové atmosféry...

Porsche po necelých čtyřech letech omlazuje svůj kompaktní sportovní model a je třeba říci, že to vzalo dost "od podlahy", v tomto případě pak spíše od asfaltu. Bohužel... Zdá se, že se z Wolfsburgu do Stuttgartu, potažmo Weissachu, v rámci bratrské koncernové spolupráce infiltrovali nejen účetní, ale i designéři.

Auto změnilo název, plným jménem si říká Porsche 718 Boxster, ale místo toho, aby na vás z novinky dýchla ta nostalgie, kterou označení evokuje, vypadá teď spíš jako ...Golf. Porsche si opravdu zakládalo roky na tom, že jeho příď s kulatými/oválnými světlomety vypadá trošku "vykuleně". Není to možná stylisticky nejčistší řešení a nese s sebou i nevýhody v podobě optického zvýšení karoserie, ale je to Porsche.

Jenže 718 Boxster je snížil a nepřirozeně vytáhl do stran, čímž vůz připravil o část jeho původního kouzla. A ještě drastičtěji se vypořádal s předním nárazníkem. Se světlomety perfektně ladící boční nádechy a maska, opticky navazující na prolisy kapoty, byly zrušeny, zarovnány podle pravítka a sklon lamel byl obrácen. Pro mě jako velkého fanouška Boxsteru je to obrovské zklamání.

Také zpětná zrcátka na dvou tenkých nožičkách si Porsche mohlo odpustit, ale dejme tomu. Auto má dále malinko jinak tvarované prahy a větší nasávací otvor za dveřmi, což také vzhledu úplně neprospělo, ovšem chápu, že turbomotor chce více vzduchu. Stále je to lepší, než co provedlo Ferrari u 488... Dále se musím ptát, jestli tu novou kliku dveří navrhoval někdo příčetný. Chápu, že se bude lépe držet, ale copak je to auto pro rozvoz pizzy? Abych pouze nekritizoval - záď auta s novou optikou svítilen a "křidélkovýdechem" (doufejme funkčním) je naopak velmi efektní, jakkoli lze mít jisté pochybnosti o stylistické čistotě.

Pojďme si ještě plivnout na nový motor. Boxster přichází o část exkluzivity přechodem na čtyřválec s turbem, nepochybují ovšem, že většinu zákazníků uchlácholí fakt, že plochý dvoulitr má rovných 300 koní (220 kW) a 380 N.m, oproti dva-sedmičce má tedy o 35 koní a drtivých 100 N.m víc. A to bude sakra znát.

S ohledem na ambiciózní Boxster je jasné, že těmto parametrům lze odskočit s atmosférickým šestiválcem jen těžko a turbomotor tedy dostává i ostřejší 718 Boxster S. Jeho (bohužel opět čtyřválcový) boxer o objemu 2,5 l teď dává 350 koní a 420 N.m a opět - jedná se o nárůst o 35 koní a 60 N.m. Je tedy jasné, že auta teď budou výrazně rychlejší a papírově úspornější. Porsche 718 Boxster s paketem Sport Chrono a PDKčkem umí stovku za 4,7 s, verze S pak dokonce za 4,2 s, to je o 0,8, respektive 0,6 s lepší čas než dosud. A jezdit prý budete za 6,9 l, respektive 7,3 l, opět v případě PDK. Standardem ale bude (prozatím naštěstí) manuál.

Auta jezdí na 19" kolech, za příplatek ale budou i dvacítky, Porsche slibuje také (ještě?) sportovnější naladění podvozku, koupit bude možné i adaptivní PASM s možností úpravy světlosti o 20 mm. Porsche také poměrně výrazně změnilo interiér. Jiné jsou výdechy ventilace, analogové hodiny se přesunuly výše, změnily se dekory, drobných změn se dočkal i přístrojový štít ale především se designérům opravdu velice povedl nový volant.

Porsche 718 Boxster se začne prodávat třicátého dubna a základní cena na německém trhu činí 53 656 eur, 718 Boxster S začíná na 66 141 eur. Pokud se vám novinka pod kůži nedostala, ještě je tedy čas pořídit ne718.

Michal Fokt
Diskuze (150)
Avatar - white label
28. 1. 2016 10:33
Re: Mam rad Golf
Obidva? Myslíš Golfa i Fokta? ;-)
28. 1. 2016 09:51
Re: Sportovni auticko
hele kdyby to vadilo, tak to asi lidi nebudou kupovat ne? takze tenhle moralni kodex je spise otazka na lidi co si to koupej, jich se ptej jak moc to pro ne bylo na povazenou :-)
28. 1. 2016 07:59
Re: Design
Dost přiblížilo? Vždyť by většina lidí podle mne ani nepoznala, že jde o facelift. I když souhlasím s fOE, i v mých očích jde o zbytečné změny pro změny. Viděl jsi Carreru GT? Mně tedy Porsche přijdou hodně technicistní, minimum extravagance (zadky 911 jsou takovou výjimkou).
Avatar - simon_sez
28. 1. 2016 07:55
Mam rad Golf
vlastne obidva... :-)
Avatar - CHerokee
28. 1. 2016 07:55
Re: Nebude to moc drahé již s absencí šestiválcové exkluzivi
Myslím si, že těm, co kupovali tohle Porsche jde o počet válců a zvuk.