Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 Safari: Offroad kupé není vyloučeno

Jakub Kraus
Diskuze (2)
Objevují se zvěsti, že Porsche k aktuálnímu modelu 911 přidá speciální terénní verzi.

Automobilka asi zaplní i místo ve své nabídce, které tam nejspíše není. Jak jinak si totiž vysvětlit informace, že se plánuje vytvořit offroadová verze od sportovního modelu 911? Ale možná je nová verze 911 pouze jasnou zprávou, že myšlenka supersportu s offroadovým podvozkem jak ji v poslední době představilo Audi s modelem Nanuk nebo Lamborghini Urus je v koncernu Volkswagen velmi podporovaná.

Samozřejmě, Porsche má velké zkušenosti s úpravou svých vozů pro horší až velmi drsné povrchy. Označení Safari se pro model 911 použilo již v roce 1978, konkrétně pro 911 SC Safari (na snímku), což byla závodní verze Martini Racing pro East Africa Safari Rallye. A právě v roce 1978 byly nasazeny dva vozy, které se nakonec umístily na celkovém druhém a čtvrtém místě.

V moderní historii Porsche však toto místo nezávodního offroadu zastoupil model Cayenne, který extrémně dobře zvládá rychlou jízdu po téměř jakémkoliv povrchu, a aktuálně i Macan. Pravděpodobně však marketingové oddělení našlo dost velkou skupinu zákazníků, aby se vyplatilo vytvořit pro začátek alespoň koncept takového to vozu.

Není složité odhadnout, pro jaké trhy by bylo vhodné mít terénní super-Porsche v nabídce. Čína bere všechno, na Blízkém východě každý rád jezdí po písečných dunách a Jižní Amerika má také ty „správné“ silniční podmínky. Při pohledu na vozový park Evropy, či Severní Ameriky lze odhadnout prodej „několika“ kusů i zde, takže nakonec může být z moderního Safari velký prodejní trhák. Pokud však bude vyrobeno.

Jakub Kraus
Diskuze (2)
Avatar - flyboyeda
27. 12. 2013 17:53
Re: Další minuty v trapu...
Novinařina je dřina za málo peněz a né každý den se děje něco zaujímavého,tak nějak se musí zaplnit to prázdné místo ;-)
Avatar - PTS
27. 12. 2013 17:28
Další minuty v trapu...
... ať žije popisování toho, co by mohlo být, co možná někdo plánuje a hlavně ať se nezapomene psát články o tom, co určitě nebude... Třikrát hurá pro rozvíjející se auto.cz ;-\