Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 981 Bergspyder je úžasně přepracovaný Boxster, který se do výroby nedostal. Vznikl jediný kus

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Historie automobilky Porsche je samozřejmě bohatá na mimořádně zajímavé vozy. Model 981 Bergspyder patří mezi ně. Přitom vznikl poměrně nedávno.

Nejprve musíme zavítat do roku 1968, kdy Porsche postavilo jednomístný speciál 909 Bergspyder, určený pro závody do vrchu. Pozoruhodné je, že bílo-zelený stroj vážil pouhých 384 kilogramů.

V roce 2015 si v automobilce na tento závoďák vzpomněli. Vznikl tak plán upravit Boxster generace 981 právě ve stylu Bergspyderu z konce 60. let. Auto mělo byl minimalistické a lehké. A samozřejmě mělo svůj vzor připomínat i livrejí.

Zrodil se tak jednomístný sporťák bez dveřních klik a bez čelního okna (místo něj byl před řidičem jen malý štítek), interiér byl převzat z modelu 918 Spyder. Na místě, kdy by normálně bylo sedadlo spolujezdce, se nacházel prostor pro helmu a menší zavazadla.

Snaha o co nejdramatičtější úsporu váhy přinesla hmotnost 1.099 kilogramů, což společně s 3,8litrovým šestiválcem z Caymanu GT4 uajišťovalo sprint z klidu na stovku za zhruba 4 sekundy.

Jenže i když vůz vypadal báječně, Porsche se do sériové výroby nakonec nepustilo, prý z obav, že v některých zemích nebude možné takto radikální stroj přihlásit k provozu.

A tak vznikl jen jeden prototyp. Je to škoda, nemyslíte?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme