Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche bude vyrábět nové sporťáky ze „zelené“ oceli. Má snížit emise CO₂ až o 95 procent

Lukáš Volšický
Diskuze (25)

Nová švédská ocel vyráběná za pomoci obnovitelných zdrojů energie má významně snížit emise oxidu uhličitého při výrobě nových vozů Porsche. Automobilka jí bude potřebovat až 35 tisíc tun ročně.

Emise oxidu uhličitého jsou v dnešním automobilovém průmyslu velké téma. Globální automobilky už dlouhodobě neřeší pouze zplodiny ze spalovacích motorů, ale omezení vzniku emisí se už dotýkají i budování nových továren a výrobních linek nebo experimentování s optimálními materiály. Emise oxidu uhličitého se sledují už i u výroby karoserií a německé Porsche oznamuje, že od roku 2026 bude vyrábět sportovní modely ze „zelenější“ oceli.

Porsche se nově spojilo se švédským start-upem H2 Green Steel a už brzy začne vyrábět sporťáky z inovativní „zelené“ oceli vyráběné s nižšími emisemi CO2. Švédská společnost H2 Green Steel se bude věnovat výrobě oceli za pomoci obnovitelné energie od roku 2025 a od následujícího roku ji bude dodávat do továren Porsche. Nový materiál slibuje jednu z nejnižších uhlíkových stop na trhu.

H2 Green Steel zakládá na inovativním výrobním procesu s vodíkem a elektřinou z obnovitelných zdrojů energie. Společnost udává, že výroba nové oceli má za následek až o 95 procent nižší emise CO₂ než konvenční výroba s koksovatelným uhlím. Porsche očekává, že každoročně bude využívat až 35 tisíc tun nízkoemisní oceli ze Švédska. Současně uvádí, že v loňském roce při výrobě využilo až 220 tisíc tun oceli.

Video se připravuje ...

I když se podíl oceli v nejnovějších modelech Porsche v posledních letech neustále snižuje, automobilka ji i nadále využívá jako jeden z klíčových prvků konstrukce sportovních modelů. Mezitím se stále více spoléhá na hliníkové slitiny pro odlehčení konstrukci. Zástupci automobilky však říkají, že tradiční ocel tvoří významný podíl emisí CO₂ v dodavatelském řetězci a díky švédskému start-upu jej může začít snižovat.

Švédská společnost H2 Green Steel byla založena v roce 2020 s cílem urychlit dekarbonizaci ocelářského průmyslu pomocí ekologického vodíku.

Lukáš Volšický
Diskuze (25)

Doporučujeme

3. 11. 2023 11:58
Re: Mně se líbí,
Je vidět, že tyhle nesmysly pamatuješ a nechce se ti je dělat znova akorát ve jménu jinýho režimu a jiný ideologie viď? :D
3. 11. 2023 11:57
Re: To sú zase drísty...
Hloupějším lidem těžko vysvětlíš, že svět není jen černobílý.
Avatar - Barrichello
3. 11. 2023 11:20
Re: Mně se líbí,
To museli přetřít v rámci Greendealu jako když za totáče natírali podlahy a zábradlí když měla přijet delegace z ÚV nebo z nějaké spřátelené země soc. bloku.

Stejná komedie, akorát jiné barvy :-)
Avatar - lamal
2. 11. 2023 16:58
Re: To sú zase drísty...
Hlupáci zase drzí. No ideš naspak na HL, odovzdal som najnutnejsie, viac nema zmysel.
2. 11. 2023 16:53
Re: To sú zase drísty...
Kde vidíš urážku? Jaj, zabudol som, slniečkári bývajú citliví.