Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche investuje do audio-společnosti, která pomáhá ladit umělý zvuk elektromobilů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Automobilka Porsche investovala miliony dolarů do společnosti, která se zabývá vývojem software pro zpracování zvukových signálů a algoritmů. Důvodem jsou elektromobily.

Stuttgartská automobilka se v tiskové zprávě pochlubila investicí 14.5 milionu dolarů do společnosti DSP Concepts, sídlící ve známém Silicon Valley, která je odborníkem na vývoj softwaru pro zpracování zvukových signálů a algoritmů.

Částka 14.5 milionu dolarů však není konečná. Porsche totiž do této společnosti investovalo již v minulosti, přičemž celková částka její investice do DSP Concepts již převyšuje sumu 25 milionů dolarů.

Značka Porsche v tom však není sama. V minulosti již do DSP Concepts investovaly i společnosti jako BMW iVentures, Innovation Growth Ventures/Sony Innovation Fund, MediaTek Ventures nebo ARM IoT Fund. Hlavním důvodem k nemalým investicím je přitom nástroj označovaný jako Audio Weaver.

Jedná se totiž o sofistikovanou platformu k vývoji vlastních zvukových algoritmů, na které si pak společnosti mohou vyvíjet zvuky ve svých závodech a podle své potřeby. V případě Porsche pak technologie z dílny DSP Concepts pomohla vytvořit unikátní zvuk elektrického Porsche Taycan, který zní skutečně zajímavě.

Všichni dobře známe jedinečný zvuk spalovacích motorů Porsche. Tento zásadní prvek Porsche jsme přenesli na elektrickou pohonnou jednotku našeho prvního elektricky poháněného sportovního vozu, Taycanu,“ uvedl Oliver Seifert, viceprezident pro vývoj elektriky/elektroniky v Porsche. „Technologie DSP Concepts umožňuje našim technikům implementovat individuální zvukový koncept pro Taycan a vytvořit tak unikátní zvukový podpis Porsche.

Vývojový proces zahrnující zvukové prostředí se zastavil v 90. letech,“ dodal Chin Beckmann, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti DSP Concepts. „Ještě nikdy však nebyly zvukové zážitky tak důležité pro úspěch technologických produktů, jako dnes. Platforma Audio Weaver pracuje v reálném čase a zvládá optimalizaci napříč několika velikostmi čipů, takže se zákazníci mohou soustředit na vývoj funkcí, které odlišují jejich produkty od produktů nabízených konkurenty.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme