Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche musí zaplatit pokutu přes půl miliardy eur. Kvůli dieselům

ČTK
Diskuze (6)

Skandál s manipulacemi při měření emisí, na který se přišlo v roce 2015, tak má dozvuky ještě dnes.

Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovém skandálu zaplatit pokutu 535 milionů eur (13,8 miliardy Kč). Částku jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Pokutu, kterou je potřeba zaplatit do šesti týdnů, automobilka přijala. Skandál s manipulacemi při měření emisí, na který se přišlo v roce 2015, tak má dozvuky ještě dnes.

Prokuratura firmě Porsche vyčetla, že zanedbala kontrolní povinnosti, což vedlo k tomu, že její vozy s dieselovým motorem z produkce společnosti Audi nesplňovaly emisní nařízení. Audi už loni muselo zaplatit pokutu 800 milionů eur (20,6 miliardy Kč).

Porsche se dnes stalo další z dceřiných společností koncernu Volkswagen, které skandál finančně pocítí. Do skandálu byla zapojena i česká automobilka Škoda. Celému koncernu, který prodal zhruba devět milionů aut s nelegálně upraveným softwarem, loni německá prokuratura vyměřila pokutu jednu miliardu eur (téměř 25,7 miliardy Kč). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti.

Celkem koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem zaplatil už kolem 29 miliard eur (746 miliard Kč). Velká část z toho připadá na Spojené státy, kde na rozdíl od Evropy odškodňoval i jednotlivé zákazníky. Ani ve spolkové republice se tomu ale nakonec možná nevyhne. O žalobě více než 300.000 zákazníků by měl letos rozhodovat soud.

Před soudem navíc možná stanou i vrcholoví manažeři automobilek včetně někdejšího šéfa koncernu Martina Winterkorna. Ten je obžalován z těžkého podvodu, za což mu hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.

ČTK
Diskuze (6)

Doporučujeme

10. 5. 2019 09:20
Re: Za pár let jiný motor, než diesel pod kapotou nebude
Asi te zklamu, ale nejvyssi ucinnost ma elekro-motor/mobil. Za pár let jiný motor, než elektro pod kapotou nebude.
9. 5. 2019 22:13
Re: Pokuty
Proč hned ničit, půl mld. je sice pro Porsche nepříjemnost, ale nic co by ho rozhodilo. A navíc si tak trochu střílí do vlastní nohy, VAG místo 15 mld. vykáže zisk 14,5 a protože příjemce daně z příjmu je státní pokladna a část dividend se vyplácí dolním sasíkům tak holt dostanou oba méně.
9. 5. 2019 21:12
Re: Pokuty
.... automobilový průmysl udržíme, lidi ať pochcípou.... beztak není na důchody.... :-O
Avatar - Ada je zase tady
9. 5. 2019 20:03
Re: Za pár let jiný motor, než diesel pod kapotou nebude
protože má nejvyšší energetickou účinnost ze všech způsobů pohonu spalovacími motory
Avatar - Hammunasakra
9. 5. 2019 18:20
Re: Pokuty
No bodejť = mělo jim to projít :yes: >:D

Kdo krade https://www.irozhlas.cz/…i_1903261525_pla rozhodně bysme ho měli nechat! Tenhle ubohej slovák si co je ve vládách sotva navýšil dotace na 2 miliardy ročně a už https://www.euro.cz/…-pripadu-1432823 :-!