Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche připravuje dvoudveřovou Panameru: Chce konkurovat BMW řady 8!

Tomáš Dusil
Diskuze (5)

Německá automobilka údajně pracuje na karosářské variantě kupé 2+2 odvozené od Panamery. Novinka by měla konkurovat BMW řady 8. Už od příštího roku.

Historie se tak trochu opakuje. Vždyť od 70 do 90. let mělo Porsche v nabídce kupé 928 s osmiválcovým motorem a hnacím řetězcem transaxle (motor vpředu podélně, převodovka u zadní nápravy). Šlo o přímou konkurenci někdejších kupé BMW řady 6 (E24), od roku 1989 nahrazené větší řadou 8 (E31).

Připravovaná novinka by tak na 928 skvěle navázala, neboť i Panameru může pohánět osmiválcový motor. Jak nedávno přinesl britský tisk, Porsche pracuje na dvou variantách nového luxusního GT, které by na trh mělo dorazit už začátkem příštího roku. Stejně jako před lety 928 i v tomto případě půjde o mnohem praktičtější auto, než jakým je tradiční 911 s motorem za zadní nápravou. Přesto bude vůz i nadále koncipovaný jako 2+2 místný.

Jak prozradil Michael Mauer, tvůrce za tvarového návrhu současné Panamery. „Pro mě jako pro návrháře tvarů karoserie nejsou představy o novém autě ničím svazující.“ Jinak řečeno, navrhovat si designové oddělení může, co chce otázkou je, zda to projde do dalšího kola… Na přímou otázku, zda může Mauer potvrdit příchod nového 2+2 místného kupé odpověděl dost vyhýbavě: „Není mojí úlohou komentovat takové úvahy.“

Podle německých médií, která mají k Porsche přirozeně nejblíže je však projekt 2+2místného kupé na bázi Panamery údajně již v pokročilé fázi vývoje. Spekuluje se, zda bude novinka využívat její zkrácenou podlahovou plošinu MSB. Objevili se totiž informace, že by základem kupé Porsche mohla být studie Bentley EXP10 Speed 6 z roku 2015. My to spíše vidíme na tu plošinu z Panamery…

Také je otázkou, zda se připravované nové Porsche bude jmenovat Panamera. Naopak je téměř jisté, že kupé by z ní mělo přebírat poháněcí ústrojí, včetně plug-in hybridu ve snaze snížit fleetové emise. V současné době údajně představuje plug-in hybridní verze Panamery více než polovinu evropských prodejů tohoto modelu.

Tomáš Dusil
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
26. 4. 2019 16:18
Re: Mami !? Co je to dvoudveřová Panamera?
Tak techniku už hotovú viacmenej majú u Bentley. Teraz len jej ušijú kabát alá Porsche a bubáky sa len tak pohrnú. :-)
Avatar - wakantanka
25. 4. 2019 20:26
Re: Mami !? Co je to dvoudveřová Panamera?
Bentley Continental GT3 alá Porsche. :-) To bude dvojdverová Pannamera,