Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche rozšiřuje individualizační program, na zakázku postaví i naprostý unikát

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Individualizační program značky Porsche je již delší dobu příslibem, že na silnicích jen tak nepotkáte dva stejné vozy. Nyní však značka nabízí i stavbu naprostých unikátů.

Automobilka Porsche se již před lety chlubila svým rozsáhlým individualizačním programem, díky kterému sjíždí z výrobní linky nanejvýš dva stejné vozy ročně. Historie tohoto programu pak sahá vlastně až do roku 1955, kdy si zákazníci začali stále častěji poroučet různé úpravy, kterými by odlišili své sportovní vozy.

Nyní se však automobilka rozhodla možnosti individualizace nových i starších vozů podstatně rozšířit. Například program Exclusive Manufaktur by měl do budoucna nabídnout podstatně více možností úprav, včetně různých polepů karoserie, individuálních závodních čísel na voze, koberečků s vlastním textem, podsvícení dveřních prahů nebo instalaci projektorů do dveří.

Rozšíření se dočkal také program Tequipment, který by měl nabídnout nové šasi pro modely 959 a 911 generace 996. Zajímavostí však bude i nabídka offroadových úprav speciálně pro modely Cayenne.

S novou nabídkou reagujeme na stále větší globální poptávku po našich produktech", uvedl Alexander Fabig, šéf Porsche Individualization and Classic. „Počínaje novými možnostmi individualizace a personalizace jednotlivých komponent, přes další řadu Performance Parts, až po realizaci jedinečně individualizovaných vozů, máme pro každého zákazníka tu správnou volbu.

Naprosto unikátní a individuální úpravy vozů přitom Porsche nabízí v rámci zrevidovaného programu Sonderwunsch, v překladu „Speciální přání“, který automobilka spustila již v druhé polovině sedmdesátých let. Nově však program zákazníkům umožní nakonfigurovat si skutečně unikátní a jedinečný automobil.

Naši nabídku zaměřujeme na konkrétní zákazníky, kteří přikládají zvláštní hodnotu realizaci svého vysněného vozidla v továrně Porsche a pro které je značka součástí jejích osobního životního stylu,“ uvedl Fabig pro Top Gear.

Vedle hotových unikátních vozidel se nově vytvořená nabídka soustředí na společný kreativní proces vývoje automobilu. Zákazník se stává součástí projektového týmu, složeného z odborníků Porsche Exclusive Manuaktur, Porsche Classic a designového oddělení Style Porsche,“ dodává Fabig.

Nabídka úprav by měla být opravdu široká, má však i svá omezení – zákazník by si například neměl přát úpravy, které budou inspirovány vozy jiných značek. Porsche prý zváží každý požadavek zákazníka, musí být však smysluplný a uskutečnitelný.

Každá tovární úprava by pak navíc měla být zanesena v databázi automobilky, takže pozdější ověřování autentičnosti jednotlivých zásahů do originálního vzhledu vozu bude otázkou několika telefonátů.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - lexi
13. 5. 2021 22:47
Porsche manufactur
Program Porsche manufactur, není novinka. Rozšíření o přestavby starších vozů pak jen logickým vývojem . Jednak pro nenechat klienty platiti horentní sumy za úpravy, také skutečnost, že těch opravdových Porsche se spalovacím motorem bude ve výrobním programu ubývat, hraje roli.