Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche se na IAA 2021 pochlubí tajemným konceptem. Bude to nový Macan?

David Bureš
Diskuze (0)

Porsche láká první upoutávkou na nový koncept, který představí na nadcházejícím autosalonu v Mnichově. Zatím však není jasné, o jaký vůz půjde.

Autosalon Mnichov 2021 se již blíží, odstartuje 6. září, a tak jednotlivé automobilky odhalují, co na letošní IAA představí. Na veletrhu v bavorské metropoli nebude chybět ani Porsche, které nyní veřejnost láká na premiéru nového konceptu.

Porsche prozatím na svém Twitteru zveřejnilo snímek světlometu nové studie, který se až nápadně podobá řešení světel z elektrického modelu Taycan. Doplňuje ho pak krátký nápis, v němž Porsche říká, že na letošní IAA Porsche bude hledět do budoucnosti, když tam oslaví světovou premiéru do budoucnosti orientované studie.

Tato slova naznačují, že budeme mít co dočinění s konceptem naznačujícím nějaký budoucí model. Tvar světlometu připomínající Taycan pak vyvolává otázky, zda koncept nebude také elektromobilem.

Nabízí se totiž dvě možnosti, jaký koncept Porsche na IAA 2021 představí. První je elektrická verze sporťáku 718 Boxster/Cayman, o níž se v poslední době spekuluje stále častěji. Druhou (a zřejmě reálnější) je pak prezentace vize budoucího Macanu, chystaného pro rok 2023.

Právě o novém Macanu se totiž píše stále častěji, když automobilka dokonce dříve zveřejnila fotografie zamaskovaných prototypů tohoto automobilu. Půjde o vůz s elektrickým pohonem, který doplní v nabídce stávající generaci, nadále dostupnou s konvenčními spalovacími motory.

Spekuluje se přitom o tom, že se design Macanu EV inspiruje právě Taycanem, což opět nahrává tomu, že studie chystaná pro letošní mnichovský autosalon naznačí toto elektrické SUV.

Rozdílem oproti stávajícímu Macanu bude také samotný technický základ. V útrobách se totiž objeví zcela nová koncernová platforma PPE (Premium Platform Electric) určená pro větší, luxusnější (a dražší) elektromobily.Oproti již používané architektuře MEB se má odlišit vyspělejší technikou, ať už 800V systémem umožňujícím superrychlé dobíjení nebo natáčením zadních kol.

Na potvrzení spekulací si tedy zatím musíme počkat, a to nejpozději do 6. září, kdy bude nový koncept Porsche v Mnichově oficiálně představen. Mohlo by jít přitom o jednu z nejzásadnějších novinek výstavy, na níž se dále ukáže třeba nový rodinný crossover od Dacie, elektrický Renault Mégane E-Tech Electric nebo Mercedes-Benz EQE.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme