Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Taycan dostane aktualizaci prodlužující dojezd. Platí i pro starší vozy

Filip Melich
Diskuze (1)

Porsche pro elektrický Taycan připravilo aktualizaci softwaru, která přináší optimalizaci pohonné soustavy a vylepšení konektivity i asistenčních systémů. Dostupná bude zdarma.

Elektromobil Taycan se představil koncem roku 2019 a pro Porsche se prakticky okamžitě stal úspěchem. Automobilka ale neusíná na vavřínech a model neustále vylepšuje. Nyní se mohou na vylepšení těšit i majitelé již vyrobených vozů, kterých je od začátku produkce přes 75.000 kusů. Porsche připravilo aktualizaci softwaru, která starší auta dostane na úroveň aktuálního Taycanu modelového roku 2023.

Co více, aktualizace zákazníky nebude stát ani korunu. Vyžádá si však návštěvu v servisu Porsche, přičemž rozsah aktualizace a doba strávená v servisu závisí na tom, kdy byl konkrétní vůz pořízen. Pro auta z prvního roku výroby a s nejstarší verzí softwaru tak bude aktualizace nejobsáhlejší.

Mezi vylepšení patří například zvýšení efektivity pohonné soustavy, nové funkce infotainmentu, konektivity a rozšíření schopností asistenčních systémů. Aktualizace zahrnuje možnost odemknout některé funkce i po nákupu auta (tzv. funkce na vyžádání) a zároveň vylepší schopnost aktualizace na dálku všech Taycanů.

Co se vylepšení pohonné soustavy týče, Taycany s pohonem všech kol z modelových let 2020 a 2021 budou schopné v jízdních režimech Normal a Range téměř plně odpojit přední elektromotor a omezit k němu přívod elektřiny. Když vůz plachtí nebo stojí na místě, ani jednou nápravou neproudí hnací síla. Toto odpojování snižuje ztráty způsobené třením a prodlužuje dojezd auta. Optimalizována je také funkčnost rekuperace energie a způsob zobrazení činnosti pohonné soustavy řidiči.

K dalšímu prodloužení dojezdu starších vozů přispěje vylepšený tepelný management, který zároveň snižuje nabíjecí časy. Systém lépe pracuje s teplotou baterie a více využívá odpadní teplo elektrických komponent. To zároveň umožní častěji používat rychlonabíječky, a to i ve větším rozsahu stavu nabití baterie.

Infotainment bude díky aktualizaci přehlednější, nabídne nové funkce a barevné dlaždice na úvodní obrazovce. Starším vozům aktualizace dále přinese vylepšené hlasové ovládání, integraci aplikace Spotify, bezdrátovou funkčnost Android Auto a filtrování nabíjecích stanic v navigaci podle jejich nabíjecí kapacity.

Asistenční systémy Taycanu nově pomohou řidiči v širším spektru dopravních situací. Například senzory parkovacího asistentu mají delší dosah a systém si troufne parkovat do menších míst než dosud. Tyto úpravy jsou platné pro všechny již vyrobené Taycany, tedy nejen modelové roky 2020 a 2021, ale také 2022. Co se funkcí na vyžádání týče, ve všech třech dříve zmiňovaných modelových rocích půjde pro Taycan odemknout například bezklíčové otevírání dveří a víka zavazadlového prostoru.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
21. 7. 2022 09:19
Už to nebude třetina ale (možná) polovina dojezdu konkurence
Skvěle vypadající velmi slušně jezdící (hluk od kol je divně vysoký) auto s famózníma sedačkama = a slabým výkonem elektromotorů proti konkurenci https://fdrive.cz/…e-ocekavani-9253

a TRISTNÍM dojezdem = reál ca 350 km vs https://elektrickevozy.cz/…rekord-v-dojezdu