Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche v Ženevě: Nový hybrid a loučení s 997

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Automobilka Porsche se v Ženevě snažila strhnout veškerou pozornost na Panameru S Hybrid, které dělal společnost historický Lohner-Porsche Semper Vivus.

Hlavní hvězdou na stánku značky Porsche byl druhý sériový model, kterým se po Cayenne S Hybrid stává Panamera S Hybrid. Novinka s hybridním SUV sdílí hnací ústrojí. Pod kapotou je tedy třílitrový mechanicky přeplňovaný šestiválec 3,0 TFSI (245 kW), kterému asistuje elektromotor (34 kW). Obě jednotky mohou pohánět automobil samostatně, nebo v součinnosti. Panamera S Hybrid je tedy tzv. full-hybrid.

Stejnou a možná i větší pozornost jako nejnovější modely k sobě v Ženevě přitahuje Lohner-Porsche Semper Vivus. Se stejným vozem Ferdinand Porsche v roce 1902 zvítězil v závodě do vrchu na Exelbergu. Tento historický automobil je důkazem, že zakladatel slávy jména Porsche již před více než sto lety pro firmy C&K Hofwagenfabrik Jakob Lohner vyvíjel úspěšné hybridní automobily.

Vedle světové premiéry nového hybridního modelu se na stánku automobilky Porsche odehrálo i představení několika limitovaných sérií. První z nich je Porsche 911 Black Edition. Tyto vozy vycházejí z modelu 911 Carrera a charakterizuje je černá barva. Automobilka má v plánu vyrobit jen 1911 vozů.

Druhou novou limitovanou edicí, která vstoupí v letošním roce na trh je Porsche Boxster S Black Edition. Stejně jako u 911 Black Edition je charakteristickým poznávacím znamením černý lak karoserie. Produkce tohoto modelu bude omezena na 987 automobilů.

Evropskou premiéru mělo v Ženevě Porsche Cayman R. Toto kupé se světu poprvé představilo na listopadovém autosalonu v Los Angeles a představuje nejsportovnějšího zástupcem své modelové řady. Ve srovnání s výchozí verzí Cayman S je toto provedení o 55 kg lehčí a o 7,4 kW (10 k) výkonnější.

Evropanům se v Ženevě rovněž poprvé představil koncept Porsche 918 RSR, jehož světová premiéra se odehrála v lednu v Detroitu. Tento koncept je evolucí hned dvou loňských projektů automobilky Porsche. Supersportovní kupé ve válečných barvách spojuje prvky z loňského konceptu 918 Spyder a závodního Porsche 911 GT3 R Hybrid.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Hombre_71
8. 3. 2011 19:56
Hybridní pomatenost
kdy tohle šílenství skončí ? Nechápu, když chceme být za každou cenu chceme být ekologičtí tak proč všechny ty mozky nepracují na vodíkovém článku - který je opravdu ekologický. Že by v tom byla politika ?